• Kim Selsø

Derfor håndterede UEFA Christian Eriksens kollaps så elendigt

Stress handler om, hvordan vi hver især håndterer en trussel. Hvis vi tror på, at vi kan klare situationen, bliver vi ikke alvorligt stressede. Omvendt skaber det alvorlig stress, hvis vi føler os magtesløse. Lørdag aften gav UEFA et skoleeksempel på, hvordan man ikke skal gøre.


"Ansvar? Christian hvem? Jeg ved virkelig ikke, hvad du taler om, " udtaler Jürgen Klein, yngste-praktikant ved UEFAs kommunikationsafdeling. Klein oplyser til Stressfar.dk, at han er alene på pinden, da resten af slænget er med en sponsor ude at spise på Michelinrestaurant.


Jeg sad og så EM-kampen mellem Danmark og Finland hos en god ven. Vi spiste hotdogs, drak øl og hyggende os lige indtil sidst i første halvleg, da Christian Eriksen faldt til jorden og ikke rejste sig op igen. Længe troede vi, at han var død, indtil der pludselig dukkede et foto op på Twitter af Christian Eriksen med en iltmaske på. Han så groggy ud men var dog i live.


Indtil det øjeblik havde tiden stået stille i lange og pinefulde minutter, mens de danske landsholdsspillere slog kreds om deres faldne ven med sammenbidte og grådkvalte ansigter. Et eller andet sted var det bevægende at opleve, hvordan alle involverede syntes at håndtere den svære situation topprofessionelt. Lige fra dommeren til de danske og finske landsholdsspillere, de to landstrænere, stabene omkring holdene, de danske og finske fans, kommentatorerne og værter og eksperter i studiet. Det var et studie i sammenhold og professionalisme.


Alle agerede med ro og omtanke. Alle bortset fra UEFA altså. Klaphattene i UEFA optrådte som de eneste på sædvanlig bovlam maner. Jeg ved ikke hvor stor en aktie DBU havde i den overordnede håndtering af situationen, men UEFA står i min bog som hovedansvarlig, og det ansvar tog de slet ikke på sig.


Kommunikationen sejlede

Kommunikationen sejlede. Ingen fik noget at vide, og millioner af tv-seere verden over blev efterladt i en tilstand af chok. Manglende information skaber usikkerhed og får angst og frygt-tanker til at gro. Samtidig med at der var radiotavshed fra arrangørerne, fortsatte strømmen af skræmmende billeder fra stadion.


DR greb rimelig hurtigt ind og satte neutrale billeder på, mens de engelske tv-seere i lang tid havde frit udsyn til tragedien på banen med Christian Eriksens grædende hustru, chokerede spillere med tårer i øjnene og en livløs Christian Eriksen, der fik hjertemassage på græsset. Det var dog ikke det værste.


Det værste var, at UEFA efterfølgende gav de to hold det ultimatum, at de kunne vælge at spille kampen færdig med det samme eller spille den søndag middag! Hvordan kan man stille mennesker, der er i dyb krise, overfor den slags valg? I min bog svarer det til, at ambulanceredderen beder et trafikoffer om selv at tage stilling til om han vil på sygehuset eller ej. Det gør man bare ikke. Ansvaret for at træffe den beslutning ligger ingen andre steder end hos UEFA.


Efter man har tørret ansvaret for at træffe en beslutning af på spillerne selv, stikker man dem så ovennævnte ultimatum. Hvordan kan man få sig selv til at kræve, at de skal gå på banen så kort tid efter at de har været vidner til den traumatiserende oplevelse det er at se en nær ven og holdkammerat kæmpe for sit liv?


Både Michael Laudrup og Peter Schmeichel var bagefter heldigvis meget klare i mælet. Den kamp burde ikke være spillet færdig. Så kunne man have mødtes søndag formiddag og fundet en løsning, alle kunne leve med. F.eks. et 0-0-resultat. Det havde været fair. Det var ikke fair at tvinge det danske hold gå på banen under dække af, at de selv havde valgt det.


Stakkels Pierre Emil Højbjerg

Enhver (åbenbart bortset fra UEFA’s gamle, halvblinde mænd) kunne jo se, at Simon Kjær var helt væk, det samme med Kasper Schmeichel for slet ikke at nævne stakkels Pierre Emil Højbjerg, der brændte et straffespark, han var den eneste, der havde overskud og mod til at tage. Pierre Emil havde i den situation betydeligt større nosser end samtlige gamle mænd i UEFA’s degenererede topledelse.


Men hvorfor var der ingen i UEFA’s top, der evnede at tage ansvar? De er ikke selv kommet med en forklaring, så Stressfar.dk giver et bud: Her er det tophemmelige UEFA-notat, som Stressfar.dk har fundet på bagsiden af en krøllet 20 retters all inklusive middags-regning fra den trestjernede Michelin-restaurant Noma. Eller muligvis ikke.Krisehåndterings-notat UEFA EM 2020


Instruks til alle kampansvarlige. Sådan håndterer vi kriser, der opstår under en EM-kamp:


1) Alkohol

Sørg for at være rimelig ædru, hvis nu Alexander (præsident) skulle finde på at dukke uanmeldt op i selskab med Mr. Bone Saw eller Putin eller en anden god ven af huset.


2) Image

Krøllede eller ødelagte hjørneflag udskiftes løbende under kampen (vigtigt for vores image!!). Hvis der opstår brune pletter i græsset skal kameraerne vendes væk.


3) VIP

Obs på defekte lænestole eller tomme fadølsanlæg i VIP-sektionen (især hvis Mr. Bone Saw er til stede - vi ved alle sammen, hvad der skete sidst MBS fik fingrene i klemme) .


4) Nødprocedure

Hvis en situation opstår under kampen, så forstyr kun Alexander eller Theodore (generalsekretær), hvis det er strengt nødvendigt. Sæt kampen på pause og ring til Theodores assistent, Gert. Hvis du ikke kan få fat i Gert, så læg en besked hos hans au pair om at ringe tilbage hurtigst muligt.


5) Strategi

Sæt en eller anden i gang med at udarbejde en kommunikationsstrategi. Husk at den skal godkendes af Executiv Komiteen, inden du sender den ud.


6) Kommunikation

Pas på med, hvad du melder ud offentligt. Bild publikum og journalisterne ind, at de får noget at vide om en halv time og gentag så, hvad du allerede har sagt en gang.


7) Aflysning

Husk at vi har aftalt, at ingen kampe må aflyses. Det er vigtigt at vi ikke gør sponsorerne (eller MBS) sure. De har et stramt program.


8) Rengøring

Fjern eventuelle lig fra banen inden kampen genoptages (Gerts mor er graver, hun kan evt. give nogle råd).


9) Ansvar

Tag aldrig ansvar. Sig til spillerne, at de kan vælge at spille kampen færdig nu, eller i nat. Hvis de nægter, taberdømmer vi dem bare 0-3. Hvis de siger ja og efterfølgende taber, er det deres egen skyld.


10) Klager

Hvis nogen klager, så indrøm for Guds skyld ingenting. Hvis vi alle sammen tier stille er der ingen, der opdager noget.


Kan du lide hvad du læser? Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nyt om dine favoritemner. Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.


29 visninger0 kommentarer

Søger du hjælp eller ønsker du at modtage flere nyheder?

Søger du hjælp så er du velkommen til at kontakte mig til en uforpligtende snak.

Jeg kommer gerne med gode inputs og anbefalinger & viser dig gerne hvilke guides du kan læse. 

Derudover kan vi sammen finde ud af om du har brug for mere hjælp i form af mine træningsydelser eller sparring. 

Du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev og blive opdateret når der udgives nye blog-indlæg.