Stresshåndtering strategier
Det vigtigste er at passe på dig selv. En generel regel er at kravene fra dig selv og dine omgivelser skal matche dine ressourcer. Er du træt, så sæt ambitionerne ned indtil du er mere frisk. Har du været igennem en hård periode på hjemmefronten eller jobbet, så sæt ekstra tid af til at genoplade batterierne inden du klør på igen.
Er du meget stresset og har været det længe, kan det være nødvendigt at gøre noget mere. Her er fire råd:
Sig fra og sæt grænser
Find ud af hvad der stresser dig og gør noget ved det. Hvis du er overbelastet med arbejdsopgaver på jobbet, så bed din chef om et møde og få taget opgaver væk fra dit bord. Hvis forventningerne er uklare, så bed chefen skabe klarhed. På samme måde, hvis parforholdet knaser; tag en snak med din partner og find ud af, hvordan I løser problemerne. Det er ikke nødvendigvis din skyld, at livet er svært, men det er altid dit ansvar, at håndtere dine udfordringer.
Bed om hjælp hvis du er stresset
Måske er situationen allerede så uoverskuelig, at du har mistet overblikket? Det er ingen skam at bede om hjælp. Hellere bede om hjælp end risikere en langvarig sygemelding. Tal med din kone, kæreste, chef eller en ven. Du kan også tale med din læge eller kontakte en psykolog eller stresscoach privat. Det vigtige er, at du er åben og ærlig omkring, hvordan du har det. Hvis ikke du er ærlig, så er det svært at hjælpe dig.
Lær dine tegn på stress at kende
Stress viser sig på mange forskellige måder, og det er ikke altid lige nemt at genkende symptomerne. Ikke desto mindre er det vigtigt at lytte til kroppen. Ofte vil du modtage et hav af advarsler op til et stresskollaps. Alvorlige stresssignaler kan være udmattelse, dårlig nattesøvn, kort lunte, trykken for brystet, tankemylder, øget forbrug af stimuli, fx alkohol, eller social isolation. Oplever du ovenstående, skal du trække i nødbremsen.
Bliv mere robust overfor stress
Motion forebygger stress, men det er ikke en mirakelkur. At cykle på arbejde eller spille fodbold to gange om ugen er ikke en fribillet til at køre sig selv i sænk mentalt. Men hvis du i øvrigt passer på dig selv, er motion med til at gøre dig robust overfor stress. Gode søvnvaner, varieret kost og sunde sociale relationer er også med til at forebygge stress.
Strukturer din tid med et ugeskema
Jeg anbefaler sygemeldte med stress at lave et ugeskema. Struktur og et fast skema kan være en stor hjælp til at få overblik over sin tid og dermed mere ro i hovedet. Du behøver ikke at være sygemeldt for at lave et skema. Jeg har selv brugt det i perioder af mit liv, hvor jeg har været ledig eller af andre årsager har haft behov for bedre overblik over min hverdag.
Find inspiration til at lave dit eget ugeskema her.