Støt på 10er
top of page
Larm på arbejdet

Arbejdspladsen er en væsentlig kilde til stress i vores samfund. De fleste mennesker tilbringer en stor del af deres vågne timer på jobbet, og det psykiske arbejdsmiljø har massiv indflydelse på vores trivsel som mennesker.

 

Hvis du vil gøre noget godt for dig selv, skal du vælge en arbejdsplads, der har en trivselspolitik, og som efterlever den i hverdagen. Ikke kun, når det går godt men også, når virkeligheden brænder på.

 

Din nærmeste chef er din tætteste samarbejdspartner i stressforebyggelsen på jobbet. Chefen har magten. Chefen er herre over dine arbejdsvilkår, opstiller rammerne og uddelegerer arbejdsopgaverne. Dit ansvar i forhold til at forebygge stress er at være åben om, hvordan du har det. Chefens ansvar er at handle på problemerne. Hvis du er ved at gå ned med stress, og du ikke kan trænge igennem til chefen, er det dit lod at passe på dig selv. Det er der ikke andre, der gør.

Arbejdsrelateret stress

Det er din chef, der skal få dig tilbage efter en stress-sygemelding. Altså samme chef, som var med på sidelinjen, da du gik ned. Man kan diskutere, hvor hensigtsmæssigt det er, hvis chefen er en del af problemet. Men sådan er det.

 

Den første sten i din rehabiliteringsproces bliver lagt i det øjeblik, du beder om hjælp eller kollapser. Om du har en god eller dårlig chef, kan afgøre din fremtid på arbejdsmarkedet. Vælg din chef med omhu.

 

Den gode chef tager medarbejdernes trivsel alvorligt og venter ikke, til det er gået galt. Går en medarbejder alligevel ned med stress tager den gode chef øjeblikkeligt medansvar for situationen og udviser forståelse og empati. Når du beder om hjælp, så lytter den gode chef oprigtigt til det du siger og skaber ro og tryghed hos dig med sin kommunikation:  Det er helt okay, at du har det sådan, der er styr på det, vi finder en løsning. Med sin rolige og klare kommunikation medvirker den gode chef til at skabe ro og tillid hos dig og tager ansvar for at tilpasse arbejdsopgaverne til situationen. Det er altafgørende, for så kan du gå hjem med fred i sindet og koncentrere dig om at blive rask.

 

Den mindre gode chef kan finde på at sige ting som »nu bliver du ikke for længe væk, vel?«, »opgaverne løser jo ikke sig selv« eller »hvad med det kursus, jeg har betalt i dyre domme for i næste uge?« Den dårlige chef er ikke en type, man har lyst til at danne parløb med under en stresssygemelding. En dårlig chef skaber utryghed og yderligere stress, hvilket betyder, at din helingsproces forlænges. Er du så uheldig at være havnet hos chefen fra helvede, er der en risiko for, at din stresssygemelding kommer til at trække ud.

Den gode nyhed er, at du kan gøre noget ved det selv. 

bottom of page