Støt på 10er
top of page

Slip af med kognitive symptomer  

Masser af stressramte er plaget af dårlig hukommelse, nedsat koncentrationsevne, et overstimuleret sansesystem, manglende overblik, mental udtrætning og meget andet godt fra posen af ubehagelige kognitive stress-symptomer.

 

Her på siden har jeg samlet nogle øvelser og viden, hvor du kan arbejde med forskellige aspekter af dine kognitive udfordringer. Det kaldes mental træning, og det vigtigste, du skal vide om mental træning er, at det grundlæggende er ligesom fysisk træning.

 

På samme måde som at dine muskler kan være slappe, så kan din hjerne have sorte huller, dvs. at nogle funktioner ikke virker lige så skarpt som andre.  Det kan skyldes en fysisk hjerneskade, hjernerystelse, nervesygdom eller længere tids stress-overbelastning. 

Det kan alt sammen trænes, og ting du har svært ved lige nu kan blive bedre med en smule tålmodighed og vedholdende øvelse. Men hvad skal du så træne?

tændstikmand i zen

Hovedreglen er, at du bliver bedre til det, du træner. Hvis du træner huskeøvelser på en app, så bliver du bedre til at lave huskeøvelser på en app. Men du husker ikke nødvendigvis bedre, hvor du har lagt dine bilnøgler. Det skyldes, at der skal være overførbarhed fra øvelserne til de ting, du vil blive bedre til i virkelighedens verden. 

Med andre ord. Små hyggelige hjemmeøvelser kan være fine i begyndelsen, men du skal udfordre dig selv i den virkelige verden, hvis du rigtig vil flytte noget.

 

Den sidste ting, jeg vil sige til dig er, at den bedste form for træning af hjernen, kan du ikke læse om her. Det, der virker allerbedst ifølge forskerne, er fysisk aktivitet kombineret med mental træning. Du kommer altså ikke udenom at lette bagdelen fra sofaen.

 

Socialt samvær med andre, grin og spas er også gode komponenter i en sund udvikling af hjernen. Et sidste tip er, at din hjerne lærer bedre, hvis du involverer dig praktisk. Det er altså bedre at skrive noter om noget end bare at læse. Det er bedre at deltage aktivt i en øvelse end at læse og skrive noter.

Læs om Stressfar.dk og Dialoogles kognitive stresspakke og køb øvelsespakke inklusive instruktioner.

bottom of page