top of page
A080C162_220124_L749.MOV.05_55_28_03.Still001.jpg
P1166522.MOV.05_16_16_07.Still002.jpg

Mental træning

Her finder du:

  • Øvelser til kognitiv træning

  • Træning med billedkort, mental fitness mv

  • Viden om hukommelse, koncentration mv

web-maikenkestner-4S3A3668.jpg

Træn hukommelse og koncentration efter stress

Masser af stressramte er plaget af dårlig hukommelse, nedsat koncentrationsevne, et overstimuleret sansesystem, manglende overblik, mental udtrætning og meget andet godt fra posen af ubehagelige kognitive stress-symptomer.

 

Her på siden har jeg samlet nogle øvelser og viden, hvor du kan arbejde med forskellige aspekter af dine kognitive udfordringer. Det kaldes mental træning, og det vigtigste, du skal vide om mental træning er, at det grundlæggende er ligesom fysisk træning.

 

På samme måde som at dine muskler kan være slappe, så kan din hjerne have sorte huller, dvs. at nogle funktioner ikke virker lige så skarpt som andre.  Det kan skyldes en fysisk hjerneskade, hjernerystelse, nervesygdom eller længere tids stress-overbelastning. 

Det kan alt sammen trænes, og ting du har svært ved lige nu kan blive bedre med en smule tålmodighed og vedholdende øvelse. Men hvad skal du så træne?

 

Hovedreglen er, at du bliver bedre til det, du træner. Hvis du træner huskeøvelser på en app, så bliver du bedre til at lave huskeøvelser på en app. Men du husker ikke nødvendigvis bedre, hvor du har lagt dine bilnøgler. Det skyldes, at der skal være overførbarhed fra øvelserne til de ting, du vil blive bedre til i virkelighedens verden. 

Med andre ord. Små hyggelige hjemmeøvelser kan være fine i begyndelsen, men du skal udfordre dig selv i den virkelige verden, hvis du rigtig vil flytte noget.

 

Den sidste ting, jeg vil sige til dig er, at den bedste form for træning af hjernen, kan du ikke læse om her. Det, der virker allerbedst ifølge forskerne, er fysisk aktivitet kombineret med mental træning. Du kommer altså ikke udenom at lette bagdelen fra sofaen.

 

Socialt samvær med andre, grin og spas er også gode komponenter i en sund udvikling af hjernen. Et sidste tip er, at din hjerne lærer bedre, hvis du involverer dig praktisk. Det er altså bedre at skrive noter om noget end bare at læse. Det er bedre at deltage aktivt i en øvelse end at læse og skrive noter.

Doser din kognitive træning

Træn i den nærmeste udviklingszone. Forestil dig tre træningszoner. Grøn, gul og rød. Grøn er din komfort-zone. Det er der, hvor du har det dejligt og ikke udvikler dig en pind.

 

"Træner" du i den zone er du ligeså dårlig til at huske om et år som du er nu. Gul zone er der, hvor du udfordrer dig selv, men uden at det bliver for meget. Det er her, du skal træne. Rød zone er der, hvor du overbelaster dig selv. 

 

Mærk efter hvordan dit hoved har det under, efter og dagen efter øvelser. Hvis din hjerne har været kørt helt i smadder efter lang tids stress, så kan det tage lang tid at komme tilbage.

 

Du mærker måske lidt hovedpine eller svimmelhed de første gange, du laver en øvelse. Det er normalt, at symptomerne kan blive provokeret lidt, når du udfordrer dig selv. Så længe det ikke er for meget, er det okay. Symptomerne skulle gerne blive mindre på sigt.  

De mindst belastende øvelser er dem, hvor du kan sidde trygt derhjemme alene. Altså billedkort, problemløsnings-apps på mobilen og den slags "ufarlige" øvelser. Mental fitness er den øvelsesform, der er mest virkelighedstro, i forhold til at skulle vende tilbage til et arbejde men det er også øvelser, der kan være hårde. 

Det var hvad jeg lige havde på hjerte. Godt? Lad os komme i gang. 

Skriv til mig på ks@stressfar.dk, hvis du har spørgsmål. 

God træning.

Huske-øvelser

2022-09-12 15.01.27.jpg

En nogenlunde velfungerende korttidshukommelse er et must, hvis du vil lære nye færdigheder. 

Læs om træning af hukommelsen her:

Hvorfor du glemmer dit barn i Bilka - og andre facts om din hukommelse

Find øvelser her:

3 øvelser, der gør dig bedre til at huske

Hvordan du undgår at glemme dit barn i Bilka – 7 simple husketricks

Opmærksomhed

Close up portrait of a woman looking at her mobile phone like a zombie. Black background.

Opmærksomheds-træning handler om at øve sig i at stille skarpt på noget - og udelukke noget andet. Det handler om at koncentrere sig om én ting i længere tid. Og om at kunne skifte mellem opgaver, altså jonglere med flere bolde.

 

Læs om opmærksomhed her:

Opmærksomheden er hjernens dørmand - derfor skal du passe på den

Find øvelser her:

6 øvelser der træner din koncentration og evne til "multitasking"

Kognitive øvelser med billedkort

vælgekort_bord_2.jpg

Stressfar.dk har i samarbejde med firmaet Dialoogle udviklet en eksklusiv øvelsespakke til genoptræning af kognitive funktioner efter stress. Pakken indeholder særligt udviklede øvelser, et sæt billedkort i god kvalitet og grundige instruktioner. Styrken ved billedkort er, at de er analoge, hvilket gør det nemmere at koncentrere sig - og at de stimulerer hjernens visuelle centre. 

Læs om billedkort til mentaltræning:

Træn din hjerne skarp med billedkort

Køb træningspakke og læs mere:

Mental fitness

2022-10-25 16.43.30.jpg

I mental fitness træner du hele din hjerne, altså ikke kun de kognitive funktioner. Hvis du skal have nytte af din rum og retningssans, hukommelse og evne til problemløsning kan du ikke komme uden om din motorik og sanserne.

Find øvelser her:


Mental fitness styrker hjernen efter stress - 4 øvelser der rykker

Kontakt

Har du spørgsmål? Skriv til mig og så vil jeg forsøge at svare dig hurtigst muligt.

Kontakt fysioterapeut Kim Selsø:

bottom of page