Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Undgå julestress: 10 tips til en stressfri juleferie

Opdateret: 12. jun.

Psykolog, cand.psych Solveig Wandall har samlet en række råd, der kan gøre julen en smule nemmere for dig, der kæmper med stress. Artiklen har tidligere været bragt på Stressfar.dk med Solveig Wandalls tilladelse.


1) Undgå julestress - planlæg

Ro i kalenderen hjælper til at skabe ro i sindet og undgå unødvendig julestress. Ved at bruge god tid på at planlægge til at starte med, kan du spare meget tid i den anden ende. Start i god tid og tag dine opgaver i bidder. Hvis du har lagt en plan i god tid, er det også lettere at sige nej, hvis der skulle opstå ekstra arrangementer eller opgaver. Læg en plan der passer dig og din familie, og hold fast i den.


Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked,

når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller

like på Facebook eller LinkedIn.


2) Prioriter

Find ud af, hvad der er vigtigt for dig/din familie og vær bevidst om, at du ikke kan nå det hele. Indret dine juleplaner ,så dine ambitioner svarer til det realistiske. Tænk over, om du kan takke nej til de invitationer, der er mere pligt end lyst, og husk at du altid kan aflyse, hvis det hele er blevet for meget.


Rødt adventslys i vindue ved juletid

3) Få din nattesøvn

Søvn er fundamentet for vores sundhed. Uden søvn bliver din hjerne træt, træg, langsom og glemsom. Gå derfor ikke på kompromis med din nattesøvn, da det skaber problemer i den anden ende, når du skal indhente det forsømte.


4) Hold pauser

Selvom der er meget der skal gøres til julen, er det vigtigt at lade hjernen restituere og holde fri, så du kan være fuldt til stede i de aktiviteter, du har planlagt. Skab plads i kalenderen til at gå en tur ud i naturen, meditere, læse en god bog, se julekalender eller film med familien. Sørg måske for at have ”alene tid” hvis du ved det hjælper dig. Husk at slappe af og gøre, hvad der føles godt.


5) Spring over, hvor gærdet er lavest

Der er mange måder at spare på kræfterne. Måske behøver du ikke give din bolig den store julerengøring, og du kan overveje, om det nu også er nødvendigt at lave maden selv? Drop julerengøringen, lad pynten blive i kassen og husk at købte pebernødder, æbleskiver, andesauce osv. kan smage rigtig godt.


6) Uddeleger opgaver

De bredeste skuldre bør bære det tungeste læs… Eller hvad? Når hele familien samles, er der ofte én der trækker det største slæb. Er det dig? Overvej om du kan uddelegere opgaverne, hvad enten det er gaveindkøb, madlavning eller rengøring. Julen er hjerternes fest, så mon ikke din familie eller venner gerne vil hjælpe.


7) Køb hjælp

Hvis der er økonomisk overskud, er det i dag muligt at købe hjælp til stort set alt. Køb en rengøring, få julefrokosten bragt udefra, eller måske kan naboens datter bestikkes til at købe ind. Hvis der ikke er økonomi til det, kan i tale om i familien, hvem der gør hvad, så det bliver ligeligt fordelt.


8) Køb dine julegaver på nettet

Mange større butikker garanterer levering på få dage i julemåneden. Lav en god kop kaffe eller the, sæt dig i din sofa og udvælg årets gaver i ro og mag. På den måde undgår du at løbe fra butik til butik. Hvis du er heldig, kan du nøjes med en enkelt tur på posthuset.


9) Dyrk motion

Julen er en notorisk spise-sidde-tid. Der bliver sjældent inviteret til den store motion, men måske kan du være den, der går forrest? Inviter dine kollegaer med på en frisk gåtur, eller sørg for at holde din sædvanlige motionsrutine. Det skaber overskud og energien til at klare de øvrige opgaver. Husk at sex også tæller og virker afslappende og beroligende


10) Gør ikke noget, du ikke har lyst til

Vigtigste af alle punkter. Det er din jul – du bestemmer hvad der er en dejlig jul for dig. Lad være med at påtage dig for mange pligt opgaver eller arrangementer, hvis det stresser dig unødigt. Husk at ”NEJ” til én ting betyder ”JA” til dig selv, og hvad der gør dig glad. Julestemningen er, hvad du gør den til.


Glædelig jul fra Stressfar.dk


Læs også:Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.

90 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page