Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Akupunktur afhjælper stress med nåle

Opdateret: 12. sep. 2023

Behandlingstilbud til stress kan være en jungle at finde rundt i, og derfor er et af mine mål med bloggen at afprøve forskellige typer behandling og give erfaringerne videre til jer derude.


En af de behandlingsmetoder, jeg har lagt krop til, hedder NADA akupunktur. Metoden var for mig helt ukendt indtil i sommer, hvor en venlig sjæl tippede mig om eksistensen af NADA-cafeer. Tak for det. Siden fik jeg endnu et tip om samme emne fra en sød kollega på kontorfællesskabet, og så var der jo ikke andet for end at finde ud af, hvad det er for noget.


Jeg har de seneste uger lagt hovedbund, ansigt og øreflipper til nåle-behandling hos en lokal akupunktør. I alt tre behandlinger af 45 minutters varighed med en uges mellemrum. Hvad der kom ud af det, kan du læse senere. Først lidt om metoden.


Akupunktur mod stress

NADA er en forkortelse for National Acupuncture Detoxification Association og er en standardiseret akupunktur-metode til afbalancering af kroppen.


Ved Nada-akupunktur anbringes nålene i ører og hovedbund.


Metoden har siden 1974 været benyttet til at afhjælpe psykiske tilstande som stress, angst og depression. Ifølge akupunktører skaber behandlingen ro og medvirker til at opbygge kropens anti-stresssystem.


Her i landet er NADA repræsenteret af NADA Danmark, der har eksisteret siden 2000. NADA som akupunktur-metode har været benyttet her i landet siden 1997.


Ifølge NADA Danmarks hjemmeside virker metoden ved at afbalancere kroppen og skabe forbindelse mellem krop og psyke. Psykiske spændinger sætter sig i kroppen og låser musklerne fast, hvilket også er almindelig kendt indenfor traditionel massage og kropsbehandling.


Behandlingen med nåle placeret de rette steder (ører, ansigt og hovedbund) får musklerne til at slappe af og løsner derved op for fastlåste følelser. Fysiologisk sætter nålene gang i blodgennemstrøming og energibaner (meridianer). Metoden fremmer kognitive evner og fremmer evnen til at håndtere stress og angst.


Mentalt træt og bekymret

Min første af tre behandlinger foregik sidst i august efter en stresset periode på kontoret med manglende jobs og usikkerhed om fremtiden. Jeg var mentalt træt og bekymret.


Jeg troppede op i klinikken og tog plads i en stol i forlokalet. Da nålene var på plads, sad jeg i 45 minutter, inden de nænsomt blev fjernet igen. Et par stykker var faldet ud af sig selv. Undervejs i behandlingen boblede maven højlydt og øjnene løb i vand, et tydeligt tegn på at kroppen slapper af og overgiver sig til ro-hvile-systemet.


Min oplevelse efter første behandling var en kolossal træthed og en psykisk nedtur, der varede ved i nogle dage. Efter anden og tredje behandling oplevede jeg tydeligt mere energi, jeg var mere frisk og havde mere ro i hovedet.


Som ved enhver anden kropslig behandling tager det tid før kroppen responderer på behandlingen, og der kan komme små udsving undervejs. I lyset af Kenneth Carters studie, der anbefaler en måneds intensiv behandling, var mine tre behandlinger langt i underkanten.


Bivirkninger ved NADA-akupunktur

NADA Danmark skriver på sin hjemmeside, at at der aldrig er beskrevet væsentlige bivirkninger ved metoden, og man kan ifølge NADA Danmark ikke blive dårlig eller få tilbagefald. Nogle oplever symptomer i kroppen som fx kulde, varme, ømhed eller snurrende fornemmelser under eller efter en behandling.


Dette forklares med at akupunkturen virker på kroppen.


På hjemmesiden findes henvisninger til en lang række videnskabelige studier af akupunktur som behandlingsform, herunder et kontrolleret studie af psykiateren Kenneth Carter. Ifølge hjemmesiden dokumenterer det pågældende studie en lindring på omkring 38 procent på angst og depression efter en måneds intensiv anvendelse af NADA.


NADA er ifølge NADA Danmark ikke en selvstændig behandling men en såkaldt recovery-model, som er tænkt som et fundament for den primære behandling. Tanken er, at NADA gør den primære behandling bedre.


Konceptet for NADA er, at man kan komme direkte ind fra gaden, få sat nålene i og gå igen. Der er ingen samtale eller anden behandling, og derfor er behandlingen meget billig eller i nogle tilfælde gratis. Jeg betalte 100 kr. pr. gang.


Jeg er stadig her ti dage efter træt og lidt ude af balance, men min overordnede oplevelse er, at det virker.


Du kan læse meget mere om NADA, virkning, dokumentation og evidens på NADA Danmarks hjemmeside.


Læs også:


Hvis du syntes, at artiklen var interessant så tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev nederst på siden. Du er også velkommen til at dele eller like på Facebook eller Linkedin eller kommentere artiklen i kommentarboksen.

513 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page