Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Sommerferie med små børn: Slip for stress med 4 tricks

Opdateret: 9. jun.

Ferie med små børn er ikke ferie. Det er arbejde. Hårdt arbejde endda, især hvis dine børn er bare en smule mere aktive end en koma-patient.


Det er ikke ferie at skulle jagte en to-tre-årig purk rundt om poolen/ gennem restauranten/ op og ned ad mellemgangen i flyet fire gange i timen i syv dage eller mere.


Min definition på ferie inkluderer heller ikke syge børn, der kaster op i hotellets buffet under middagsmaden eller fem timers flyvetur midt om natten med et overtræt, skrigende barn, der sparker på ryglænet foran. Sorry. Men sådan har jeg det.


Og så har jeg endda forbigået de obligatoriske mundhuggerier med konen/ manden om, hvis tur det er til at skifte ble/ læse godnat/ gå på legeplads.


Men hvad gør man så? Læs videre og få mine 4 råd til en stressfri sommerferie med små børn baseret på benhård erfaring.


Far og mor på sommerferie med små børn.
Et af de få øjeblikke, hvor det lykkedes at holde ungerne i ro til et familie-foto. Foto: Ukendt person.

Sommerferie med små børn i Makedonien

Destinationen for årets familie-sommerferie var Makedonien, et lille bjergrigt land på Balkan med godt to millioner indbyggere.


Rejsen forløb uden problemer. Vi rejste fra Danmark en tirsdag i juli kl. 7.10 med et fly fra Austrian Airlines.


Rejs aldrig uden en IPad

Ungerne sad planmæssigt klinet til deres IPads en stor del af tiden og min kone til sin bog. Der var med andre ord ro på bagsmækken. At parkere ungerne foran en skærm er muligvis politisk ukorrekt, men på far virker det som en beroligende pille.


Tiden i flyet brugte jeg på at genopfriske brokker af serbokroatisk fra min tid som FN-soldat i Kroatien. Jeg måtte dog hurtigt sande, at det ikke var meget, der hang fast.


Fraser som "Stani ili pucam!" (Stands eller jeg skyder) ville formentlig ikke bringe mig langt. Der var dog enkelte anvendelige ord i mit primitive balkanske vokabularium. "Dobar den" (goddag), "zdravo" (Hej) og "hvala" (tak).


Derudover havde rejsebureauet heldigvis forsynet os med en lille parlør med de mest brugte brokker på makedonsk, der sprogligt ligger tæt op ad serbisk og kroatisk.


I lufthavnen lidt uden for hovedstaden Skopje blev vi hentet af en minibus, der kørte os de tre timer gennem bjergene til Ohrid-søen.


Vi ankom til Hotel Granit om eftermiddagen og blev indlogeret i to enkeltværelser, der lå side om side på hotellets øverste etage.


All inklusive er guld med små børn

Som de erfarne rotter vi var, havde vi selvfølgelig bestilt all inklusive. De første par dage lavede vi ikke stort andet end at ligge ved poolen, mens ungerne guffede is og drak sodavand. Vandet var rent og køligt, og der var ingen synlige pøller i vandoverfladen. Et godt tegn.


Stressfrit hotel med all inklusive
De bedste hoteller til ferier med små børn er dem, hvor is og sodavand er gratis og ungerne kan støje uden at blive tysset på af vrede pensionister. Hold øje med utilsigtede pøller i poolen. Foto: Mig.

Da vi besøgte Egypten for et par år siden var der pølle-alarm hvert andet øjeblik. Så blev der blæst i en fløjte og alle stormede op af poolen med panik i øjnene, så man skulle tro, at de havde set en haj. De der hørte fløjten var dog de heldige.


I weekenden blev pool-området overtaget af talebankrigeren og hans mor. Den langskæggede DJ forsøgte med tandsmil og vuggende hofter at få sit solsvedne publikum aktiveret, mens hans kvindelige modstykke, en ældre rynket dame, arbejdede koncentreret ved mikserpulten. Larmen fra dunkende rytmisk Balkan-pop og støjende unger var øredøvende.


Æselsafari med fætter Hassan

Feriens første udflugt var en æselsafari. Udflugter i lokalområdet kan være med til at sænke stressniveauet hos både far og mor, især hvis der er et sjovt dyr, som børnene kan ride på. Vi blev hentet af vores lokale turguide på hotellet. Efter en halv times kørsel nåede vi frem til en lille landsby i bjergene en snes kilometer fra Ohrid By.


Landsbyen bestod af små klynger af huse strøet ud over skråningerne, og var med sine 250 indbyggere den eneste tilbageværende landsby på egnen. De øvrige landsbyer i nærheden var alle affolket og lå øde hen.


Vi blev modtaget af en ung mand, der uden problemer kunne have udgivet sig for at være digteren Yahya Hassans fætter. Efter en forfriskning i skyggen af et æbletræ var tiden inde til safarien, der foregik på to æsler trukket af "fætteren" og en hjælper, mens ”Mama Hassan” blev tilbage og forberedte frokosten.


Ungerne sprang ombord, som var de født i en saddel, mens jeg steg op i et mere adstadigt tempo. Min kone lagde ud med at gå.


Sommerferie med børn på æselsafari.
Fætter Hassan var en flink, ung mand, der havde styr på sit æsel. Foto: Mig.

Jeg følte mig som Danny de Vito i "Jagten på Nilens juvel", da jeg lidt efter bumlede afsted på min lodne ven op ad stejle bjergstier.


Far på æselsafari.
Turen igennem det kuperede, tørre landskab var hårdere for far end for æslet, syntes far. Foto: Annet.

Ind imellem standsede min æselven og nægtede at bevæge sig videre, men lod sig overtale af hjælperens "huusssh" og et træk i bidslet. Jeg misundte ikke kræet, der gjorde en formidabel indsats i den bagende hede.


Som en kæmpe sæk kartofler der ikke var spændt ordentligt fast, skvulpede mine på det tidspunkt godt 90 kilo rundt i den hårde lædersadel og masserede nosser og inderlår til ukendelighed.


Efter fem km rundtur i det smukke kuperede terræn med frodig vegetation og små idylliske vandfald det ene øjeblik og golde bjergsider det næste var jeg tæt på steril. Vi sluttede turen med en fantastisk frokost kokkereret af mama Hassan og skålede i rakija, det makedonske svar på slivovic.


Bådtur til Sankt Naum-klosteret

En af de sidste dage i juli blev vi hentet ved molen nedenfor hotellet af en lille båd af den type, hvor mændene kan sidde i ly af solen til bagbord og drikke bajere, mens kvinderne sludrer og soler sig i forstavnen og diskuterer prisen på deres ny-lakerede negle.


Ud over vores lille familie var der et dansk ægtepar med på turen. Skipper var en ung gut, hvis navn jeg ikke kunne udtale og ikke kan huske. Første stop på sejlturen var en lille strand en halv times sejlads væk, hvor vi tankede op med vand og øl og fik en dukkert.


Derfra gik turen videre mod Klosteret Sankt Naum, der var målet for dagens udflugt. Sankt Naum klosteret er pragtfuldt beliggende i klipperne med udsigt over søen et stenkast fra grænsen til Albanien.


Sankt Naum af Ohrid var verdensberømt for sine helbredende kræfter og byggede i år 900 en kirke ved klosteret dedikeret til ærkeenglene Michael og Gabriel. Han blev begravet i kirken i år 910 og talrige pilgrimme valfarter hvert år til stedet for at besøge graven.


Vores unge bådfører var en flink fyr, der evnede at styre båden med foden, mens han spillede spil på sin mobiltelefon. Undervejs fik lillesøster på seks år lov til at være kaptajn i en halv times tid, et hverv hun påtog sig med tydelig stolthed. Det lykkedes hende også at bevare koncentrationen på opgaven det meste af tiden.


Pige styrer båd på sommerferie med familie.
Lillesøster nød åbenlyst den magt, hun var blevet tildelt som kaptajn. Foto: Mig.

Ind imellem fik hun øje på en spændende dims - fx et blafrende sørøverflag på hækken, der selvfølgelig lige måtte tjekkes ud. I de tilfælde lod hun ror være ror og forlod uden videre sin post.


Heldigvis lykkedes det i de situationer skipper at vågne op og korrigere bådens fart og retning. Tilsvarende når lillesøster havde kurs mod albansk farvand, en anden båd eller anløbsbroen til klosterhavnen.


Lillesøster var lærenem og tillagde sig hurtigt uvanen med at styre roret med fødderne. Da hun efter lidt tid begyndte at kede sig lykkedes det hende ved at bruge udelukkelsesmetoden at finde vej til gashåndtaget.


Også i den situation var vores unge bådfører vaks nok. Af en eller anden grund blev jeg kun moderat stresset. Måske fordi jeg dulmede nerverne med øl.


På tilbagevejen gjorde vi et kort ophold og badede fra båden. Pigerne hvinede af fryd, da de sprang ud fra bådens agterende. Vandet var lunt med kolde strømme og næsten blikstille.


Vi lå flere kilometer fra kysten, hvor bebyggelserne langs den makedonske side af Ohrid søens bred kun var synlige som bittesmå klodser, der lå i små klynger langs vandet eller oppe af bjergsiderne, der omkranser søen på alle sider.


Massør i portøruniform

Derefter var det tid til massage. Vi tog en taxa ind til centrum af Ohrid efter frokost og blev sat af overfor samme skønhedssalonen, hvor min kone og pigerne et par dage tidligere havde fået lakeret negle.


Hvis jeg havde håbet at blive modtaget af en Pamela Anderson klon i g-streng og høje hæle blev jeg slemt skuffet.


Der var intet Baywatch-look over den robuste kvinde i hvide træsko og matchende portør-uniform. "Massage?" Hun så spørgende på min kone, der pegede på mig. Jeg smilede til damen i portøruniformen og nikkede ivrigt. "Yes, yes."


Herefter valgte min kone at give et eksempel på manglende situationsfornemmelse, i det hun viste matronen klør fem ledsaget af en længere klagesang på engelsk over kvaliteten af salonens neglearbejde.


Massøren trak beklagende på skuldrene og svarede noget med, at det var helt normalt at neglelakken begyndte at skalle af som billig maling efter et par dage. Min kone forklarede, at hun skam ikke havde brugt sine hænder. Hun var på ferie og havde blot svømmet lidt i poolen. "Hvad sagde jeg," sagde massørens ansigtsudtryk.


Herefter marcherede min bedre halvdel rødglødende af raseri ud ad døren med ungerne hængende efter sig og overlod mig til den robuste type i hospitalstøjet. Jeg håbede i det mindste at hun, massøren, havde humor.


Massagen var udmærket men kun en kende bedre end hvad min tyrkiske pizzabager på Nørrebro ville kunne præstere med sine store bagernæver. Jeg blev beordret op på briksen, hvorefter den robuste trak så langt ned i kanten af mine underhylere, at der var frit udsyn til de mere øde dele af mit tarmsystem.


Det skal siges til hendes ros, at hun udførte et udmærket job med adskillige greb fra massørhåndbogen, herunder både hakninger og strygninger. Som uddannet fysioterapeut ved jeg trods alt lidt om det.


"Massage finish" meddelte hun efter en lille time og forlod lokalet. Jeg tørrede et par liter overskydende lotion af kroppen, klædte mig på og betalte de aftalte 1500 dinarer (180 kr.).


Vandring på Zar Samuel-fæstningen

Et par dage senere var det tid til et besøg i Zar Samuel-fæstningen. Med mavesækken lastet med anseelige mængder bananasplit og iført nyindkøbte stråhatte bevægede vi os op ad bjerget ad den gamle bydels virvar af krogede gyder og smalle passager.


Efter en halv times vandring nåede vi toppen. På det tidspunkt var ungerne for længst blevet trætte af at gå opad og den sidste etape foregik til et akkompagnement af brok og krav om isvafler.


Zar Samuel fæstningen i Makedonien.
Zar Samuel fæstningen troner majestætisk over byen ved søens bred. Foto: Mig.

Vi var godt udkørte da vi nåede toppen af bjerget og indgangen til Zar Samuel-fæstningen. Den største del af fæstningen stammer fra zar Samuelsen tid fra 976 - 1014, hvor Ohrid var hovedstad i de makedonske slaveres første stat, har jeg siden læst mig til. Fæstningen er igennem tiden ødelagt og genopbygget adskillige gange.


Alenetid på altanen

Samme aften tilbragte jeg alene på min altan, og hermed får du det sidste og vigtigste råd til en stressfri ferie med små børn: Book to enkeltværelser, så I har mulighed for at få en pause fra hinanden og børnene.


Mørket havde sænket sig over Ohrid-søen, og poolområdet nedenfor altanen lå øde hen.

På den modsatte side af søens blikstille vand var de fjerne albanske bjerge indhyllet i en grå dis.


Skumringstid ved bredden af Ohrid-søen. Foto: Mig.
Med til en rigtig ferie hører en stille aftenstund på altanen med en kold øl eller en sjus. Foto: Mig.

Nu var det far-tid. Øllen var skænket op i glasset – en lokal pilsnerøl ved navn Zlaten DAB – suppleret med en 5 cl Jim Beam whisky. Begge dele hentet fra minibaren. Jeg fandt mobiltelefonen frem og tændte for musikken.


Få sekunder senere strømmede tonerne fra ouverturen til musicalen South Pacific ud gennem øretelefonerne. Jeg lukkede øjnene, og lænede mig mageligt tilbage i den billige metalstol. Endelig ferie.


4 tips til en stressfri ferie med små børn:


  1. Medbring for Guds skyld en IPad.

  2. Køb all inklusive, altid all inklusive.

  3. Spændende udflugter aktiverer børn.

  4. Book enkeltværelser til far og mor.


Læs også:


Kunne du lide, hvad du læste? Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få adgang til at stille spørgsmål om stress. Det er gratis. Eller del eller like artiklen på LinkedIn og Facebook.

163 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page