Støt på 10er
top of page

Karrierecoachens opskrift på arbejdsglæde og trivsel

Kim Selsø

Gå efter det, du brænder for og lær at sætte grænser. Sådan lyder den helt korte version af karriere- og stresscoach Charlotte Gades opskrift på arbejdsglæde og trivsel.

 

»Vi har svaret inde i os selv. Vi ved jo godt, hvad vi brænder for. Problemet er, at vi ikke tør være 100 procent ærlige overfor os selv,« siger Charlotte Gade.

 

Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt.

Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller

LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.


Vi sidder overfor hinanden på en café i København. Det er en fredag i oktober, og efteråret har for længst fordrevet de sidste rester af sommer. Charlotte Gade har netop fortalt, at hun er på vej til Bali. Ikke på ferie men sådan for alvor.

 

»Jeg er i fuld gang med at ordne de sidste ting,« siger hun og bedyrer, at karrieren som selvstændig karrierecoach fortsætter. Nu bare online.


Karrierecoach Charlotte Gade på vej til Bali
Karrierecoach Charlotte Gade sagde i november farvel til en tryg tilværelse i Danmark og ja til et nyt eventyr på Bali.

Planen om at rykke rødderne op og flytte til et varmt sted med sol hele året lyder som noget, de fleste drømmer om men aldrig tør gøre i virkeligheden. For Charlotte Gade er det angstprovokerende, men hun vælger at gøre det alligevel. Og det er netop hendes pointe.

 

At opnå arbejdsglæde kræver mod

Arbejdsglæde og trivsel kommer sjældent af sig selv. Vi skal turde at gå efter det, der gør os glade. »Når vi overskrider vores grænser, dukker frygten op. Vi mangler tro. Vi er bange for at tillade os selv at stå ved det, vi brænder for. Vi er opdraget til, at vi ikke skal tro, at vi er noget. Indenfor sportens verden må vi gerne shine, men når det handler om job og drømme, er vi gode til at tale hinanden ned.«

 

Charlotte Gade har arbejdet med udvikling af mennesker i 20 år. I begyndelsen som leder og rekrutteringskonsulent for større danske virksomheder og de seneste mange år som karriere- og stresscoach i eget firma.

 

Hun har igennem årene hjulpet flere end 1.000 danskere med ondt i arbejdslivet, og det har givet hende en helt særlig indsigt i, hvor skoen gnaver i danskernes arbejdsliv.

 

At noget ikke fungerer på det danske arbejdsmarked behøver man ikke være professor for at vide. Mange danske arbejdspladser døjer med højt sygefravær og psykisk mistrivsel i en grad, så det hvert år koster samfundet milliarder af kroner.  Hvad værre er, at det synes at gå i den forkerte retning.


Villa på Bali
Det triste grå efterårsvejr i Danmark er skiftet ud med en udsigt til blå himmel og frodig natur.

Charlotte Gades klienter er i gennemsnit 35-45 år. En del har stiftet familie og er et sted i deres liv, hvor der er meget fokus på børnene. Andre har større børn, der er selvkørende eller flyttet hjemmefra og forældrene sidder tilbage og har glemt, hvad det egentlig var, de godt kunne lide.

 

En tredjedel af forløbene handler om ren stress. En tredjedel har fokus på karriere men stress ligger som en biting. »Her er man nødt til at begynde med at skabe en forandring i forhold til stress. Ellers flytter nissen med,« forklarer hun.

 

Den sidste tredjedel af Charlotte Gades klienter opsøger hende, fordi de generelt har svært ved at finde en retning i deres arbejdsliv. Nogle har valgt en forkert vej fra begyndelsen og søger hjælp til et brancheskift. Andre har valgt det rigtige spor men er på en forkert arbejdsplads.

 

Sæt grænser overfor chefen

Stress handler i Charlotte Gades optik om at det er svært at sætte grænser i forhold til at sige fra overfor chefer. »Enten kan folk ikke mærke deres grænser eller også har de svært ved at italesætte dem. Der arbejder jeg meget med deres mønstre og med at gøre klienten opmærksom på, hvor hans eller hendes triggere er i forhold til at undgå stress,« forklarer Charlotte Gade.

 

»I deciderede stressforløb går jeg mere i dybden med, hvad folk har i deres baggage. Hvad er det der gør, at de overskrider deres egne grænser? Det er meget forskelligt fra person til person.«

 

Grænsesætning udgør den ene ingrediens i opskriften på arbejdsglæde og trivsel. Den anden og lige så vigtige ingrediens handler om værdier.

 

Værdier er opskriften på glæde

»Værdier er vores personlige opskrift på glæde i jobbet og i livet generelt. Alle mennesker navigerer efter at opnå glæde. Hvad det er, der bidrager til glæden, er forskelligt fra person til person,« forklarer Charlotte Gade.

 

De fleste ved ifølge Charlotte Gade ikke, hvad deres værdier er. Det er ikke noget, vi er bevidste om. »Mange ved, hvad de ikke er tilfredse med, men de ved ikke, hvad der skal til for at opnå glæde. De fleste mennesker kender de negative følelser, men er ikke så godt i kontakt med de andre følelser.«

 

Grunden til at vi kender de negative følelser bedst er, at det er vi nødt til for at overleve. De positive følelser er en luksus. Det er her Mazlovs berømte behovspyramide kommer ind i billedet. Psykologen Abraham Maslow udviklede i 1943 Maslows behovsteori, benævnt ”A Theory of Human Motivation.”



Karrierecoach på Bali.
En varm Latte og bærbar pc er stadig en del af arbejdsritualet. Nu bare i behageligere omgivelser.

Teorien går ud på, at vi som mennesker har en række forskellige behov, som vi stræber efter at få dækket. Den har fem trin. Nederst de basale fysiske behov, dernæst behov for tryghed, sociale behov, ego-behov og øverst i pyramiden behov for selvrealisering.

 

»I vores rige del af verden befinder vi os øverst i pyramiden. Alle vores basale behov er for længst opfyldt og der skal mere og mere til at gøre os glade og tilfredsstille os.«

 

Det er med andre ord ikke længere nok at få fyldt maven eller sove i en tør seng.

»Vi tænker på alt det, vi ikke har og drømmer om. Samtidig tager vi alt det, vi allerede har for givet.«

 

Mange af os render rundt og er små-utilfredse med tilværelsen. Men hvornår skal man handle på utilfredsheden?

 

»De fleste går meget længe i mistrivsel, før de handler på det. Det er først når utilfredsheden er så voldsom, at den er smertefuld at bære rundt på, at vi er klar til at skabe forandring i vores liv,« svarer Charlotte Gade.

 

Tegn på, at man skal handle på noget kan ifølge Charlotte Gade være stresssymptomer som hjertebanken, inden man tager på arbejde eller søvnproblemer. Det kan ligeledes være et tegn på mistrivsel, hvis man konsekvent tæller ned til weekender og ferier.

 

»Det er min erfaring, at mange skal helt derud, før de handler på det. Uanset hvor risikovillige vi er, så er vi jo stadig tryghedsnarkomaner. Det at skifte job kræver, at vi kommer ud af komfortzonen. Mange skifter job, når de når dertil, og så ender de i noget lignende igen. Det er først, når man har gjort det et par gange, at mange er klar til at gøre noget andet, end de plejer.«

 

Det kan være nervepirrende at kaste sig ud i noget helt nyt. Er det ikke meget fornuftigt at være forsigtig?

 

Tag babyskridt mod din drøm

»Der er jo ikke noget fornuft i at holde sig selv fast i mistrivsel. Den største frustration er ikke at gøre noget. Tag baby-skridt i retning af det, du gerne vil og sæt et mål. Mål kan du handle på. Det kan du ikke på en drøm. Alene det skaber tilfredshed og understøtter vores selvværd. Det virker selvforstærkende,« siger Charlotte Gade og opfordrer til at blive ved, selvom det er svært.


Karrierecoach Charlotte Gade på Bali
At opnå arbejdsglæde kræver modige valg. Man skal turde gøre det, man brænder for og holde fast, når det er svært, mener karrierecoach Charlotte Gade.

»De fleste mennesker lykkes ikke, fordi de stopper op lige inden, de har nået målet. Det er nemmere at give op og tro på, hvad omverdenen fortæller os, fordi vi er flokdyr,« siger hun og anerkender, at det ikke nødvendigvis er nemt.


»I et maratonløb ved du, hvor målet er. Så er det nemmere at finde vedholdenheden til at stå det igennem. Her ved du ikke, hvornår du er i mål. Det er det, der er så skræmmende. Men det handler om at blive ved.«

 

Da jeg igen er i kontakt med Charlotte Gade er oktober blevet til december, og det regner udenfor mine vinduer i Allerød. Hun fortæller, at hun er kommet godt på plads på Bali og så småt er startet op med online-coaching.


 

Læs mere om Charlotte Gade på hendes hjemmeside.

 

Læs også:


 

 

 

 

Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.

 

75 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page