Støt på 10er Søger du nyt job? Her er de bedste – og de værste – jobs og brancher målt på stress og trivsel
top of page
  • Kim Selsø

Søger du nyt job? Her er de bedste – og de værste – jobs og brancher målt på stress og trivsel

Opdateret: 5. dec. 2023

Undersøgelser viser, at en stor del af den stress, mange af os oplever i hverdagen, er relateret til vores arbejde eller til en kombination af arbejde og privatliv. Kun få føler, at privatlivet alene er kilde til stress.


Når arbejdet betyder så meget for vores trivsel og mentale sundhed, er det vigtigere end nogensinde at vælge sit fag, sit job og sin branche med omhu.


Der er stor forskel på at være ansat i det offentlige eller i en privat virksomhed. Der er også forskel på de enkelte arbejdspladser. Når det er sagt, kan man sagtens trække nogle overordnede linjer op.



Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der

er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på

Facebook eller LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros



Stressfar.dk har gjort arbejdet for dig og nærlæst de nyeste rapporter og undersøgelser og akademiske data om stress og trivsel på det danske arbejdsmarked. Du kan finde links til kilderne i bunden af artiklen.


Nu kommer det …


Jobcentre er ifølge statistikkerne blandt de mest stressende arbejdspladser i landet og mange socialrådgivere føler sig topstressede. Tænk på det næste gang du møder op til en tvangs-samtale på dit Jobcenter. De har det ikke nemt. Foto: Annet Krogsdam.


Her er de gode, de dårlige og de virkelig stygge jobs ifølge min ikke-evidensbaserede og helt igennem subjektive gennemgang af data:


Dårlig trivsel i hjemmepleje og døgninstitutioner

Hvis du gerne vil have et afbalanceret liv med mental sundhed og trivsel i top, så er hjemmepleje og døgninstitutioner i almindelighed ikke et sted, du skal søge hen. Det er faktisk det værste overhovedet, du kan vælge. Bevares. Hvis man leder længe nok, kan man sikkert finde en glad og tryg medarbejder i et hjørne på en hidtil ukendt arbejdsplads, men tallene viser, at mange lider af stress.


Du bør i almindelighed også holde dig fra at svare på jobannoncer fra jobcentre, universiteter, forskningsmiljøer, daginstitutioner og sygehuse, hvis du er glad for dit mentale helbred. Spring dem over og find noget andet. Søg allerhelst job i plast, glas og beton-branchen eller i en bedemandsforretning, moske eller en kirke.


Overvej en katolsk kirke, hvor du kan finde et rart job med at sprede røgelse og ringe med en klokke til gudstjenesten.


Social- og sundhedsassistenter er topstressede

Nu ved du, hvilke brancher, du skal holde dig langt væk fra. En af de faggrupper, der er talrigt repræsenteret i de mest stressende brancher er social og sundhedsassistenter. Knap en fjerdedel af sosu´erne svarer i en ny undersøgelse fra Arbejdstilsynet, at de ofte eller hele tiden har følt sig stressede indenfor de sidste 14 dage.

Daginstitutioner ligger ikke overraskende højt på listen over højt stress-niveau. Det samme gør døgninstitutioner. Det er ikke nemt at være pædagog eller socialpædagog.


Det er dog ikke nok til en førsteplads på listen over mest stressende jobs. Den går til passagerservicemedarbejdere, hvis arbejdsmiljø bl.a. forpestes af chikane fra uopdragne passagerer. Også socialrådgivere og gymnasielærere ligger i bund.


Passagerservicemedarbejdere har ingen indflydelse

Det psykiske arbejdsmiljø betyder alt, hvis man ønsker et godt og stressfrit liv. Her er indflydelse på arbejdet noget af det vigtigste.


71,4 procent af de adspurgte i undersøgelsen fra Arbejdstilsynet angiver, at de i høj grad eller meget høj grad har indflydelse og udviklingsmuligheder i deres job. 5,8 procent oplever en lav grad eller meget lav grad af indflydelse og udviklingsmuligheder.


I bund ligger transport- og passagerbranchen, slagterier og sygehuse, hvor både indflydelse og udviklingsmuligheder opleves som minimale. De værste jobs er buschauffører, taxachauffører, passagerservicemedarbejdere og farmakonomer og bioanalytikere.


I top med stor indflydelse og udviklingsmuligheder finder man it- og telekommunikationsbranchen og – igen – bedemandsforretninger og religiøse foretagender. Ringer der en klokke?


Elendig ledelse i slagteribranchen

Kvaliteten af ledelsen har også stor indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø på en arbejdsplads. Det handler om, hvorvidt lederen optræder støttende eller ej, hvordan arbejdet er organiseret, arbejdsmængden, tidspres, uklare krav og lignende.


I undersøgelsen fra Arbejdstilsynet oplever 60,2 procent af de adspurgte, at nærmeste leder prioriterer trivsel højt eller meget højt. 12,7 procent har en leder, som de ikke mener prioriterer trivsel.


Knap halvdelen svarer, at nærmeste leder i høj grad eller meget høj grad kommunikerer klare mål mens næsten en femtedel, 17,3 procent ikke er enige i dette.


Målt på kvaliteten af ledelsen ligger slagteribranchen helt i bund sammen med tekstil og papir-branchen og igen transport- og passagerbranchen. Kun 44,7 procent af medarbejderne i slagteribranchen mener, at deres ledelse prioriterer trivsel.


De mest utilfredse lønmodtagere findes blandt håndværkere, bus- og taxachauffører, socialrådgivere og passagerservicemedarbejdere. Også sygehusene ligger og skvulper rundt i bunden af listen. Her mener kun godt halvdelen af de adspurgte, at ledelsen prioriterer trivsel.


Bedste skudsmål får ledelsen i brancherne kemi- og medicin, frisører og anden personlig pleje og finansiering og forsikring. De mest tilfredse lønmodtagere, når det handler om ledelseskvalitet, findes blandt naturvidenskabelige akademikere, kundeinformationsarbejdere, kasseassistenter, farmaceuter, tandlæger, dyrlæger, køkkenmedhjælpere og butikssælgere.


Hold dig fra det offentlige

Forskning viser en tydelig sammenhæng mellem sygefravær og stress. Medarbejdere, der i undersøgelser angiver, at de har følt sig stressede indenfor de seneste 14 dage, har væsentlig færre arbejdsdage, højere sygefravær og flere dage i ledighed efterfølgende.


Højt sygefravær i en branche eller på en arbejdsplads er derfor en indikator på, at trivslen og det psykiske arbejdsmiljø halter.


Ifølge de nyeste tal fra Danmarks Statistik er sygefraværet i Danmark generelt stigende. I 2021 steg sygefraværet således i alle sektorer, stat, regioner, kommuner, virksomheder og organisationer.


Regionerne havde med 1,5 dage den største stigning i sygefraværet, så de ansatte i gennemsnit var syge i 13,6 dage i 2021. Det er dog lidt mindre sygefravær end i kommunerne, der i 2021 havde et fravær på 14,5 dage pr. ansat. De private virksomheder og organisationer steg fra 6,9 sygedage til 7,4 og ligger således langt under det offentlige målt på sygefravær.


Hvis højt sygefravær blandt medarbejderne er en indikator på skidt arbejdsmiljø og elendig ledelse ligger de kommunale arbejdspladser i bund. Kaster man et blik på de enkelte kommuners sygefravær lå Faxe Kommune, Frederikssund Kommune og Morsø Kommune helt i bund på listen over højt sygefravær i 2019, som er de seneste tal jeg har haft adgang til.


Hvis du stræber efter et stressfrit arbejdsliv er et job i et religiøst foretagende sagen. I hvert fald ifølge de nyeste stress og trivselsundersøgelser.


Også Herlev Kommune lå i 2019 i den tunge ende af sygefraværs-statistikken med 13,4 fraværsdage om året pr. ansat på fuld tid. I 2016, hvor jeg var ansat i Herlev Kommune og sygemeldt med stress det meste af året, havde Herlev Kommune det næsthøjeste sygefravær af alle 98 kommuner kun overgået af Glostrup.


Søg job som bedemand eller præst

Og hvad er så konklusionen på ovenstående? Hvis du har en rig slægtning og en arv i sigte, kan du trække vejret roligt. Hvis ikke og du arbejder indenfor det offentlige: Skift branche. Særligt hvis du er social- og sundhedsassistent, socialrådgiver eller lignende.


Søg job som bedemand eller præst eller bliv privatansat i plast, glas- og betonbranchen. Hold dig langt væk fra nærmeste slagteri og alt hvad der hedder noget med passagerservice.


Held og lykke med jobjagten.

Kilder



Læs også:






Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn eller send en e-mail med ris eller ros til ks@stressfar.dk.


321 visninger0 kommentarer
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page