Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Fri for stress med body SDS behandling - den stønnende terapeut

Opdateret: 9. jun.

Har du nogensinde prøvet at ligge i underbukser på en massagebriks, mens en skaldet terapeut udstøder rytmiske stønnelyde? Jeg har prøvet det en halv snes gange i årenes løb, og det er faktisk ikke så skidt som det lyder.


Kan du lide hvad du læser? Tilmeld dig Stressfars

nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nye øvelser,

tips eller værdifuld viden. Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.


Første gang jeg prøvede behandlingsformen Body SDS var tilbage i maj 2016. Efter et par måneder som stresssygemeldt var jeg i stigende desperation begyndt at kigge i retning af mere alternative behandlingsformer.


Body sds behandling mod stress
Body SDS er en kombineret behandlingsform, der blander samtale, massage, ledmobilisering og åndedræts-teknikker. Metoden er hård for kroppen, så vent til systemet er faldet til ro. Foto: Annet Krogsdam.

Her faldt mit blik på Body SDS, der nok anses for at være alternativ, men alligevel ikke så langt ude i skoven som healing eller Heilpraktik (behandling med urter). Jeg fandt en hjemmeside, læste om virkninger i forhold til stress og bookende en tid.


Inden da havde jeg gået hos en kiropraktor i en måneds tid uden synderlig effekt. Kiropraktoren havde jeg valgt ud fra den hypotese, at svimmelheden og tåge-synet hang sammen med spændinger i nakken.


Hvis muskulaturen i nakkeregionen er meget spændt, hvilket den typisk er, når man er stresset, kan det resultere i dårlig ilttilførsel til hjernen og dermed svimmelhedsfornemmelse.


Ifølge hjemmesiden kunne Body SDS både afhjælpe psykiske symptomer som følge af stress og fysiske skavanker. Det var lige hvad jeg ledte efter, tænkte jeg.


Tankemylder og summen i kroppen

Efter en kort samtale med en meget venlig terapeut lagde jeg mig op på briksen i underbukser under et tyndt uldtæppe, og det var så her jeg lå med tankemylder og summen i kroppen, da han et stykke inde i behandlingen begyndte at stønne, mens hans hænder arbejdede rytmisk med mine muskler.


Gennem de tynde, hvide vægge blev terapeutens lyde akkompagneret af svage grynt og ind imellem jamren fra andre steder i huset. Efter et stykke tid blev jeg enig med mig selv om, at meningen med lydene muligvis var at anspore mig til at give slip og brøle mine indestængte følelser ud.


Det lykkedes, da han placerede tommelfingeren på indersiden af mit ene skinneben og trykkede til. I det øjeblik stod mine øjne i vand og jeg følte trang til at råbe meget højt. Men der kom kun et halvkvalt pip.


Efter besøget vaklede jeg ned til min cykel og slingrede hjem til Nørrebro. Jeg led stadig af bimlende svimmelhed, tågesyn, trykken for det ene øre, massiv indre uro og andre symptomer på stress. Jeg var gearet op og træt, men jeg kunne alligevel mærke en effekt. Jeg følte, at åndedrættet var mere ubesværet. Som om, der var kommet mere plads.


Men hvad er det så, det der Body SDS? Body SDS er en alternativ behandlingsform, der kombinerer massageteknikker med ledmobilisering, samtale og åndedrætsteknikker.

Terapi-formen er opfundet af den danske snedkermester Erlang Hartung i 1940erne.


Siden tog sønnen Ole Kåre Føli og hans søn Bengt Valentino Andersen over. De startede i 1991 sammen Body Self Development’s Systems center i Karlslunde. Centret ligger i dag i Parken i København.


Filosofien bag Body SDS er, at alt hvad vi oplever i dagligdagen sætter sig i kroppen som spændinger, smerter og ubehag. Under stress bider vi tænderne sammen, kniber øjnene i og trækker skuldrene op til ørerne i et ubevidst forsøg på at beskytte os selv.


Går vi rundt sådan længe nok sætter spændingerne sig som blokeringer, infiltrationer og smertefulde myoser. Da kroppen og psyken hænger tæt sammen, får hjernen straks besked om, at kroppen er klar til kamp, hvorefter hjernen blæser endnu mere alarm.


Body SDS løsner stress

Under en Body Session, som en behandling kaldes, arbejder Body SDS-terapeuten med forskellige håndgreb. Sessionen indledes typisk med en kort snak, der har til formål at indkredse klientens problematik. Snakken fortsætter under behandlingen, hvor terapeuten opmuntrer klienten på briksen til at åbne op verbalt.


Med jævne mellemrum rettes fokus mod vejrtrækningen, som hos meget stressede personer ofte foregår øverst i brystkassen. Der arbejdes med en mere afslappet og dyb vejrtrækning, der når helt ned i maven.


Erindringen om den stønnende terapeut hænger stadig fast, selvom det er tre år siden.

Jeg har siden mit første besøg gået til behandling hos den samme Body SDS terapeut en halv snes gange og kommer der stadig regelmæssigt.


At terapeutens lyde er en fast bestanddel af en Body SDS behandling har jeg for længst affundet mig med. Formålet er, har jeg siden fået fortalt, at tilskynde klienten til at give slip og i dag sætter jeg en ære i at stønne og jamre så højt jeg kan.


Body SDS er en hård behandlingsform

Jeg oplever personligt, at jeg får øget energi og ro i hovedet, når jeg har været til en Body Session, men behandlingsformen er for voldsom, hvis du er meget psykisk sårbar eller har mange kropslige symptomer.


I den tidlige fase af et stresskollaps er blidere behandlingsformer som psykomotorisk terapi, wellness-massage eller lignende bedre.Læs også:
Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller Linkedin.

Har du ideer til emner, ris eller ros, så send en mail til ks@stressfar.dk.

513 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page