Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Her er hvad eksperterne siger om kinesiologi som alternativ behandling af stress og angst

Opdateret: 9. jun.

Hvad er kinesiologi? Og hvad siger eksperterne om bekræftelser, øjenrulninger og tryk på akupunkturpunkter som kur mod stress?


Anvendt kinesiologi er ifølge kinesiologer en metode til at opnå bedre balance både fysisk, mentalt, emotionelt og spirituelt.


Kinesiologi til stress og angst

Kinesiologi kan behandle stress, angst og en masse andet. Ifølge kinesiologer. ”Vi finder det, der stresser i kroppen, samt hvor i krop og sind stressen er gemt. Ved hjælp af forskellige teknikker, massage af refleks- og akupunkturpunkter og andre øvelser fjernes stress og stressreaktioner, så energien igen kan strømme frit,” kan man læse på en kinesiologs hjemmeside. Men virker det?


Trommehealing mod stress
Jeg har personligt ikke prøvet indiansk trommeterapi eller drukket konkylie-essens men i min verden er kinesiologi lidt i samme boldgade.

Kinesiologi er opfundet af amerikanske kiropraktorer i 60erne og er en alternativ behandlingsform. Kinesiologer foretrækker selv betegnelsen komplementær behandling. Det vil sige, at de ser den som et supplement til det etablerede behandlingssystem.


En kinesiolog hjælper kroppen til selvheling

Som behandlingsform bygger kinesiologi på en kombination af vestlig fysiologi og anatomi og østens viden om energibaner (meridianer) og akupunkturpunkter.


Ligesom behandlere indenfor fx kranio sakral terapi biodynamics mener kinesiologer, at kroppen har en evne til at hele sig selv. Kinesiologer mener også, at kroppens celler er udstyret med en hukommelse, der lagrer al information om de oplevelser i livet, vi har været igennem.


Menneskekroppens organer og muskler er forbundet af et system af meridianer. På meridianerne ligger akupunkturpunkter, der er i kontakt med de enkelte organer. Hvis en meridian blokeres, stopper energien, hvilket ifølge kinesiologerne medfører en nedsat funktionsevne i de tilhørende muskler og organer.


Hjørnestenen i behandlingen hos en kinesiolog er en muskeltest, som kinesiologer benytter til at afdække tilstanden i kroppens energisystem. Ideen med muskeltesten er at kommunikere direkte med kroppens celler udenom hjernen.


Metoden går ud på at placere klientens ben eller arm i en bestemt position og herefter lægge et let tryg i forskellige retninger samtidig med at behandleren stiller et spørgsmål. Musklens reaktion på trykket tolkes herefter som et ja eller nej. Testen bruges til at få svar på, hvad kroppen selv mener, der er godt og skidt for den.


Kommunikationen foregår – ifølge kinesiologerne – både på et bevidst og et ubevidst plan. Gennem testen forsøger kinesiologen målrettet af få svar på, præcis hvor i kroppen ubalancerne findes, hvilke energibaner der ikke fungerer hensigtsmæssigt, og hvad kinesiologen skal gøre for at genoprette balancen.


Svag evidens for kinesiologi

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for kinesiologi. Sundhedsvæsenet ser generelt med skepsis på kinesiologi som behandlingsform. Både når det handler om stress og andre lidelser.


Ifølge en artikel på videnskabssitet Videnskab.dk om kinesiologi og allergi fra 2013 er der meget lidt dokumentation for, at metoden med muskeltest virker. Der findes ifølge artiklen to mindre studier, der viser en positiv effekt af kinesiologi, men resultaterne af begge studier er meget usikre, da det ikke fremgår, hvorvidt de er dobbeltblindede eller ej.


At et studie er dobbeltblindet betyder, at hverken patient eller behandler på forhånd ved, hvad der testes for.


”Derimod viser alle studier, der er dobbeltblindede, at metoden ikke virker,” siger Anders Fabricius Nedergaard , der er ph.d. fra Institute of Sports Medicine på Bispebjerg Hospital, til sitet.


Når kinesiologer skal argumentere for, at behandlingen har en effekt, henviser de ofte til et dansk forsøg, der blev lavet i forbindelse med en udsendelsesrække om alternativ behandling på DR2 for nogle år siden. Her blev otte forsøgspersoner testet for birkepollenallergi i et forsøg, der var tilrettelagt efter videnskabelige metoder af overlægerne Asbjørn Mohr Drewes og Jannik Helweg-Larsen. Her var resultatet positivt.


Registreret alternativ behandler

En behandling hos en kinesiolog varer typisk 1-1,5 timer og koster 600-700 kr. Myndighederne fører ikke tilsyn med alternative behandlere som kinesiologer, men de er alligevel underlagt nogle regler. I 2004 indførte Folketinget en lov om brancheadministreret registreringsordning for alternative behandlere kaldet RAB-ordningen.


Formålet er at give brugere af alternativ behandling bedre mulighed for at identificere alternative behandlere, der opfylder en række faglige og uddannelsesmæssige krav fastsat af behandlerens forening.


For kinesiologer er der et minimumskrav om 250 timers kinesiologi, 200 timer fysiologi og anatomi og 100 timers sygdomslære for at kunne kalde sig Registreret Alternativ behandler.


Læs også:


Folderen ”Kinesiologi, livgivende samtaler gennem kroppen.”
Husk at tilmelde dig Stressfars nyhedsbrev.

606 visninger0 kommentarer

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page