Støt på 10er
top of page

Lydfølsomhed ved stress: 4 tips til at berolige et stresset nervesystem

Opdateret: 12. jun.

Mange stressramte oplever, at nervesystemet bliver sensitivt overfor lyde og lys. Jeg var selv plaget af lydfølsomhed i en lang periode, hvilket i praksis betød, at et kast med en terning på en bordplade var nok til at få mit nervesystem til at slå flik-flak.


Nedenfor får du en håndfuld råd til, hvordan du kan lindre dine symptomer og et tip til, hvordan du helt kan slippe af med dem.


Kan du lide hvad du læser? Tilmeld dig Stressfars

nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nye øvelser,

tips eller værdifuld viden. Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet får du samtidig mulighed for at stille spørgsmål om stress. Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.Eller du kan da også bare vælge at støtte Stressfar.dk med et frivilligt abonnement på 10er.com.


Lydsensitiv og lydfølsom

Jeg var selv både lydsensitiv og lydfølsom, da jeg var sygemeldt med stress tilbage i 2016.


Når jeg mediterede i soveværelset med en guidet meditation på mobiltelefonen og kom til at skrue en anelse for højt op for hovedtelefonens højtaler, gav det en tilsvarende reaktion. I den periode kunne jeg i grove træk kun holde ud at lytte til harpeklang og englesang.


Den øgede lydfølsomhed gav også et andet problem. Efter mange år som småbørnsfar havde jeg vænnet mig til at sove med ørepropper, men det måtte jeg vænne mig af med igen.


Ørepropperne hjalp mig normalt med at sove, men nu opdagede jeg til min ærgrelse, at jeg kunne høre mine egne hjerteslag, når jeg havde dem i.


Jeg taler ikke om en behagelig rytmisk puls, der luller en i søvn med et smil på læben. Snarere en insisterende hamren som piloteringsmaskinen på den nærliggende byggeplads, når den stamper gigantiske jernbjælker ned i den hårde undergrund, så halvdelen af kvarterets bygninger ryster i deres fundamenter.


Lydfølsomhed ved stress er normalt

Lydfølsomhed er helt normalt ved stress og skyldes, at nervesystemet er mere sensitivt. At det er mere sensitivt betyder, at det opfatter lyde som en trussel, det normalt ikke ville reagere på.


Nå, heldigvis er der råd. Jeg fandt frem til forskellige tips, der hjalp mig. Læs om dem nedenfor:


1. Hovedtelefon med hvid støj

Jeg havde aldrig hørt om hvid støj før en psykomotorisk terapeut, jeg gik hos på det tidspunkt, fortalte mig om det. Hvid støj er populært sagt lyden af stilhed, hvilket i praksis vil sige en svag summen. En hovedtelefon med støjreduktion, som det også kaldes, er en gave, hvis man er lydfølsom og opholder sig i et meget støjfyldt miljø.


Mand lytter til hvid støj i hovedtelefon
Hovedtelefoner med hvid støj er en glimrende beskyttelse til et lydfølsomt nervesystem. Foto: Michael Koefoed.

Det kan for eksempel være kabinen i en flyvemaskine, hvor motorstøjen kan være nærmest ulidelig. Eller hvis man er nabo til en byggeplads eller har en overbo, der ynder at skrue op for bassen. Jeg købte et sæt hovedtelefoner af mærket Audio-tecnica til godt 800 kr., og de fungerede for mig.


2. Naturlyde beroliger nervesystemet

En anden strategi, jeg selv benyttede, var en lydfil med naturlyde, som jeg købte og downloadede til mobiltelefonen. Lydfilen ”210 naturlyde” indeholder 20 timer med titler som ”Bølgeskvulp på sandstrand”, ”Silende regnvejr i november”, ”Fuglekvidder ved daggry i regnskov” og lignende værker.


Hvad jeg ikke var opmærksom på var, at der blandt de utroligt mange lyde også var ting a la ”Apokalyptiske tordenskrald over Transsylvanien” og ”Mega støjende haglbyger, der skræmmer livet af dig mens du prøver at slappe af.”


Det fandt jeg så ud af, når jeg lå midt om natten og lyttede til stille regn, der pludselig uden varsel gik over i bulder og brag. Jeg løste det ved at oprette spillelister, hvor jeg på forhånd sikrede mig at alle ”dræber-lyde” var sorteret fra.


3. Musikterapi er balsam for et sensitivt nervesystem

Mit tredje tip til dig hedder Musicure, og det har jeg selv lyttet rigtig meget til. Musicure er musik, der er komponeret af komponisten Niels Eje specielt til sundhedssektoren. På hjemmesiden beskrives Musicure som evidensbaseret og der henvises til en stribe forskningsartikler om emnet.


Jeg har ikke læst forskningen bag, men som lytter af Musicure havde det en stor værdi for mig, da jeg stort set ikke kunne lytte til andet i den periode. Tippet er hermed givet videre.


4. Mindfulness-musik

Til sidst vil jeg blot fortælle dig, at der findes et hav af musik af den type, der spilles i wellnesscentre, kurbade og hos massører. ”Mindfulness Meditation” hedder en af de lydfiler, jeg selv har lyttet en del til.


Ovenstående tips lindrer dine symptomer ved lydfølsomhed, men de løser ikke problemet. Hvis du vil slippe af med din lydfølsomhed skal der mere til. Først og fremmest skal dit nervesystem have tid til at falde til ro, og der må du være tålmodig.


Eksponering afhjælper lydfølsomhed

Dernæst skal du arbejde på at aflære dit nervesystem, at normale lyde er en trussel. Det gør du ved hjælp af det psykologer kalder eksponering. Eksponering handler om at være sammen med "truslen" (altså den farlige lyd) og opleve, at det er okay. Læs mere om eksponering via linket nedenfor.


Læs også:
Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.

9.214 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page