Støt på 10er Mandesnak og meditation ved lejrbålet skal lokke mænd på stresskursus
top of page
  • Kim Selsø

Mandesnak og meditation ved lejrbålet skal lokke mænd på stresskursus

Stressede kvinder strømmer til Københavns Kommunes stressklinik for at få hjælp, men mændene bliver væk. Et nyt stresskursus kun for mænd skal lokke de stressede mænd ud af busken med løfter om lejrbål og mandesnak.


Da jeg selv gik på kommunens stress-forløb i 2016 var vi to mænd ud af 12 deltagere på holdet. En evaluerings-rapport viser, at 464 københavnere var igennem kommunes stress-forløb det år, men kun 23 procent af dem var mænd.


Mænd søger ikke hjælp

”Målet med mandekurset er at få fat i flere mænd, især i de kortuddannede mænd, da det er en målgruppe, der er særlig svær at få i tale, forklarer psykolog Christoffer Zeuthen, der er instruktør og tovholder på det nye kursus.


Psykolog Christoffer Zeuthen fra Københavns Kommune er tovholder på pilotprojektet med mandekurser. Foto: Kim Selsø.


Kurset adskiller sig på flere punkter fra det eksisterende stress-forløb. ”Generelt har mænd en tendens til at være mere handlingsorienterede i modsætning til kvinder, der er bedre til at mærke efter. Mænd har behov for at gøre noget. Derfor prøver vi at være mere bevidste om, hvordan vi italesætter stress, når vi henvender os til mændene. Fx spørger vi til nogle andre ting, når vi visiterer til kurset,” forklarer Christoffer Zeuthen.


”Mænd er heller ikke så glade for at opsøge sundhedsvæsenet direkte, så vi prøver at finde dem via nye kanaler. Fx har vi taget kontakt til fagforbundet 3F og uddelt foldere. Som noget nyt har vi også gjort det muligt for mændene selv at henvende sig direkte, så det ikke er nødvendigt med en lægehenvisning.”


Indholdet af kurset er grundlæggende det samme som på det eksisterende kursus for blandede hold. Kurset er stadig bygget op omkring meditation.


Velafprøvet koncept

”Vi har en stærk tro på, at vores grundkoncept virker, så det holder vi fast i. Det kan vi se af de effektmålinger, vi gennemfører efter afslutningen på hvert forløb. Tallene viser, at der ikke er en forskel på kønnene. Begynder mændene først på forløbet, skal de nok få noget ud af det,” siger Christoffer Zeuthen.


Naturværkstedet Streyfs lokaler i idylliske omgivelser ved Utterslev Mose er udvalgt som base for mandekurset.


”Vi havde brug for et sted, hvor man kan føle sig tryg. Det var ret vigtigt for os. Så Fælledparken eller Botanisk Have var udelukket. Det var også vigtigt, at der var adgang til køkken og toiletfaciliteter,” forklarer Christoffer Zeuthen.


”Vi har tænkt meget over, hvordan vi kan bruge naturen som en del af kurset. Fx dufte og lyde. Meditationerne foregår udendørs, og vi har indkøbt kedeldragter til alle, så der ikke er nogen, der fryser. Vi har også koblet en naturvejleder på.”


De nye omgivelser har dog givet anledning til enkelte udfordringer. Hvad gør man fx, når man sidder med sine papirer og puder, og det begynder at regne? "Det har vi måtte løse undervejs.”


Det første hold gik i luften i april og fire mere skal efter planen følge i efteråret, inden projektet evalueres.


”Der var 11 på holdet i april og alle 11 mødte op. Jeg synes, at det er gået rigtig godt. Folk har været meget motiverede og har blod på tanden efter mere,” siger Christoffer Zeuthen.

Mandekurset er seneste skud på stammen i Åben & Rolig-konceptet. Åben & Rolig har dannet rammen om Københavns Kommunes stresstilbud til sine borgere siden kommunen i 2015 etablerede den første stressklinik og indledte et samarbejde med Center for Sundhedsfremme om Åben & Rolig-forløbet.



Læs også:



Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev nederst på siden og få besked, når der er nyt. Kunne du lide, hvad du læste, så del gerne indlægget på Facebook eller Linkedin.

228 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page