Støt på 10er
top of page
Kim Selsø

Yoga mod stress: Træn dig til indre ro og psykisk balance med yoga

Opdateret: 9. jun.

Kan mænd dyrke yoga? Lærer man at svæve som en buddha i skrædderstilling? Hvad koster det og hjælper det mod stress? Få svar på det og meget andet nedenfor.


Yoga mod stress: Hvad er yoga?

Hvad er yoga og hvordan virker yoga mod stress? Yoga i den vestlige forståelse er en kombination af fysisk og metal træning, hvor du på samme tid arbejder med krop og sind.


Træningsformen har sine rødder i Indien for flere tusind år siden, hvor det begyndte som en filosofisk retning indenfor hinduismen. Der findes et hav af forskellige yoga-traditioner med hver deres guru og det kan godt være lidt svært at finde rundt i.


Grundlæggende anses Raja-yoga for at være den oprindelige yogaform og har fokus på det mentale. I Raja Yoga beskrives otte trin, der via selvkontrol og askese bringer udøveren/yogien nærmere frigørelsen af purusha. Purusha er ånden/selvet/bevidsthed.


Kvinde laver yoga positur på hovedet
Her er en, der virkelig har styr på sin krop.

Via selvdisciplin og øvelse kan man opnå fred i sindet, koncentration og frigørelse fra den materielle verden. Det kan du læse mere om i rapporten ”Yoga i København”, udarbejdet af Videncenter for Folkeoplysning i 2014.


Ud af Raja-yogaen udspringer Hatha-yogaen, der er en langt mere kropslig yoga-form, som er den form, vi kender i vesten. Hatha-yoga inkluderer meditation, åndedræt og træning af kroppens smidighed og balance.


Den yoga-form, jeg prøvede, hedder Iyengar Yoga og ligger indenfor Hatha-yogaen. Lyengar Yoga er baseret på traditioner udviklet af den indiske yoga-guru, B.K.S. Iyengar. Denne yoga-form beskrives som «meditation in action.»


Hjælper yoga mod stress?

Jeg kender ikke til videnskabelige studier af yogas virkning på krop og sind (hvis du gør, hører jeg gerne om det), men jeg oplevede selv, at jeg fik en bedre kontakt med min krop og mere ro indeni.


Blandt de effekter, man kan læse om på forskellige yoga-hjemmesider, er en stærkere og sundere krop, styrket kropsbevidsthed, et friere åndedræt, mere nærvær, bedre balance og større koncentrationsevne. Andre beskriver at yogaen har helbredende effekter på krop og sind.


Hvordan laver man yoga?

Yoga dyrkes under mange forskellige former, og det er almindeligt, at der benyttes redskaber og hjælpemidler i træningen, fx måtter, reb, puder, stole, tæpper, træklodser eller andet, der kan hjælpe os mindre elastiske mennesker med at udføre de ofte krævende positurer uden at skade os selv.


Holdet kaldes en klasse. I min klasse var vi typisk en instruktør og fire-syv deltagere. Påklædningen er fri. Dog vil jeg anbefale (mænd) shorts og t-shirt (eller lignende) og bare tæer. Problemet med løse træningsbukser er, at det kan gøre nogle af øvelserne sværere, fordi foden glider.


Hvor kan man dyrke yoga?

Ifølge rapporten ”Yoga i København”, udarbejdet af Videncenter for Folkeoplysning i 2014, findes der tre typer af yogaudbydere i Danmark; private yogastudier, aftenskoler og fitnesscentre.


De tre grupper af udbydere henvender sig til forskellige aldersgrupper.

Fitnesscentrene har fortrinsvis unge mennesker som målgruppe og aftenskolerne de lidt ældre udøvere, hvor det sociale samvær spiller en stor rolle.


De private yogastudiers udøvere tæller gruppen af ”livsstilsyogier”, altså udøvere der ser yogaen som en identitet. Her er en stor del af udøverne kvinder i den erhvervsaktive alder.


Hvad koster yoga?

Prisen varierer alt efter om du vælger at træne på et træningscenter, hvor du i forvejen er medlem, i et privat studie eller på aftenskole. Hos Sataya Yoga, hvor jeg gik, koster én klasse (halvanden times undervisning) 125 kr. Der er rabat på klippekort, så jo flere klip du betaler for jo billigere er det.


Siden yogaens indtog i Danmark er det kun gået fremad med interessen. På 25 år er antallet af udøvere vokset støt fra en procent af den danske befolkning i 1993 til seks procent i 2014. Langt de fleste udøvere er kvinder, op imod 90 procent. Der hvor jeg gik, var vi dog flere mænd.


Skal man være smidig for at dyrke yoga?

Selvom man er stiv som en trækasse kan det sagtens lade sig gøre at dyrke yoga. Smidigheden bliver bedre med tiden og kravene og øvelserne tilpasses den enkeltes niveau. Der er også som nævnt ovenfor adgang til hjælpemidler, der gør det lidt mindre krævende. Ikke nemt. Nemmere.


Og med hensyn til det indledende spørgsmål: Lærer du at svæve som en buddha? Jeg lærte det aldrig, så det tror jeg ikke, du skal regne med.


Læs også:



Hvis yoga er for stor en mundfuld kan du nøjes med strækøvelser mod stress:



Tilmeld dig Stressfars` nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt.

134 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page