top of page

7 grunde til at gå en tur, hvis du er stresset

Opdateret: 21. aug. 2019

En gåtur kan gøre underværker for din mentale og fysiske sundhed. Læs her hvorfor du skal snøre traveskoene og gå en tur.


1. Giver ro i sindet

Mange oplever, at det at gå en tur giver ro i hovedet. Når man går rundt alene derhjemme som sygemeldt med stress, har de negative tanker frit spil. Det at gå en tur og komme væk fra de vante omgivelser hjælper til at få ”pladespilleren” oppe i hovedet ud af den rille, den har sat sig fast i.


Hvis du går en tur i naturen er effekterne endnu større. Naturen er af nogle kaldt en af verdens bedste stressterapeuter. Forskning viser, at lyden af vand og uberørt natur skaber ro i sindet hos mennesker med alvorlig stress. Det hænger bl.a. sammen med, at opmærksomheden slapper af på en anden måde, når du befinder dig i fri natur. Tilstedeværelsen af dyr har også en gavnlig effekt. Et studie viser fx, at hjertepatienter med kæledyr har en lavere dødelighed end patienter uden et kæledyr. Et andet studie konkluderer, at et akvarium med pausefisk kan få blodtrykket til at falde.


2. Danner nye hjerneceller

Når vi går udskiller hjernen proteinet BDNF (Brain-Derived Neurophic Factor), som er hjernens eget væksthormon. BDNF fremmer hjernens evne til at skabe nye forbindelser mellem de millioner af nerveceller. Ifølge et studie vokser hjernen hos voksne mennesker, der går en rask gåtur 40 minutter tre gange om ugen.


Nye hjerneceller og nye forbindelser mellem de eksisterende celler er et par af fordelene ved motion.


3. Styrker kognitive funktioner

Moderat fysisk aktivitet, hvor pulsen kommer op til snakke grænsen er med til at styrke din hjernes kognitive funktioner. Du bliver bedre til at huske, lære nyt og koncentrere dig og bedre til at modstå stress.


4. Hjælper kroppen til at restituere

At være alvorligt stresset igennem lang tid er utroligt belastende for kroppen og nervesystemet. En gåtur sætter gang i blodcirkulationen, så kroppen bliver bedre til at bortskaffe affaldsstoffer og transportere ilt og næringsstoffer rundt til de overbelastede dele.


5. Forlænger dit liv

En rask gåtur på 30 minutter fem gange om ugen kan forlænge dit liv med 3-5 år. Omvendt koster det leveår at ligge for meget på sofaen. Fysisk inaktive dør i gennemsnit 5-6 år tidligere end fysisk aktive.


6. Mindsker risiko for sygdom

30 minutter hver dag med moderat fysisk aktivitet udover de daglige gøremål er nok til at nedsætte risikoen for en række alvorlige sygdomme som demens, hjertesygdom, type2 diabetes, brystkræft og tarmkræft.


7. Du bliver et fysisk pragteksemplar

Regelmæssige gåture styrker dit hjerte og muskler, nedsætter faldrisikoen.

og nedsætter risikoen for knogleskørhed, fordi vægtbelastningen ved gang er med til at træne dine knogler.


Listen er inspireret af Anna Skyggebjergs bog ”Gå tur.” og bogen ”Naturen på Recept” af Peter Qvortrup Geisling.


Læs også:


Gå dig glad i naturen – en artikel skrevet til Stressforeningen om, hvordan gåture og mindfullness-øvelser i naturen virker helende på stress.


Hvordan jeg lærte at elske gåture i farmortempo


Giv hjernen en stressfri pause - gå en tur i naturen


Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.

740 visninger0 kommentarer
Kim-selsø.png

Søger du hjælp eller ønsker du at modtage flere nyheder?

Søger du hjælp så er du velkommen til at kontakte mig. 

Jeg kommer gerne med inputs og anbefalinger og viser dig, hvilke guides du kan læse. Medlemmer kan desuden modtage mere målrettet rådgivning. Det er gratis

Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev og blive opdateret når der udgives nye blog-indlæg. 

bottom of page