Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Kropslig afspænding er en af de mest effektive metoder ved angst og stress. Her er, hvad du skal vide

Opdateret: 9. jun.

Har du problemer med at falde i søvn er afspænding en rigtig god måde at finde ro på. Du kan også bruge teknikkerne til at geare ned, når tempoet i hverdagen er lidt for hektisk eller efter motion.


Mand laver liggende afspænding
Jeg bruger afspænding, inden jeg skal sove om aftenen men også som en måde at restituere på - eller genoplade batterierne - i løbet af dagen. Foto: Alice Bonnichsen.

Forskel på afspænding og meditation

Meditation og afspænding har mange lighedspunkter. Begge hjælper dig til at skabe ro i krop og sind, men metoderne er lidt forskellige.


Meditation er en mere langsigtet strategi mod stress, mens afspænding kan hjælpe dig her og nu. En psykolog sagde på et tidspunkt til mig, at angst ikke trives i en afspændt krop. Det er også min oplevelse.


Hvad gør afspænding ved stress og angst

Afspænding hjælper populært sagt nervesystemet til at skifte gear fra kamp-flugt til ro-hvile. Eller med andre ord fra det sympatiske nervesystem til det parasympatiske.


Du kan fysisk mærke skiftet på din krop, når maven begynder at sige lyde, åndedrættet falder til ro og muskelspændingerne mindskes. Din krop giver slip på stressen, når du spænder af, og du bliver bedre til at mærke i kroppen, når du spænder ufrivilligt op.


Når du er stresset uden at være bevidst om det med andre ord.


Jeg benytter selv appen ”Fri for stress med afspænding”, som jeg har downloadet på min Iphone.


Den indeholder 4 guidede øvelser af 10-15 minutters varighed, men der er mange andre muligheder. Gå på jagt i App Store eller på nettet og find det, der passer dig. Du kan også kontakte en psykomotorisk terapeut, der er eksperter i afslapningsteknikker.


Mentale og fysiske afspændingsteknikker

Der findes flere forskellige teknikker. I nogle af dem spænder man aktivt op i musklerne og slipper derefter spændingen. Den slags afspænding kaldes progressiv afspænding. I andre teknikker giver man blot slip mentalt.


En instruktion i sidstnævnte kategori kan fx lyde sådan her: ”Mærk højre ben. Mærk benets tyngde mod underlaget og giv efter for tyngden.”


Fælles for de kropslige teknikker er, at man gennemgår de forskellige muskelgrupper i kroppen systematisk samtidig med at man fokuserer sin opmærksomhed mod den muskel/ muskelgruppe, man vil spænde af.


Har du selv nogle gode råd til at mindske spændinger i kroppen, så skriv gerne en kommentar i kommentarfeltet eller send en mail til ks@stressfar.dk


Læs mere om afspænding og få tips til øvelser nedenfor.
Husk at tilmelde dig Stressfars nyhedsbrev, hvis du ikke allerede har gjort det.171 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page