Læs digte eller læg en ansigtsmaske: Her er 8 aktiviteter, der får din hjerne til at slappe af

Er du også en af dem, der har svært ved at lade din mobiltelefon blive i lommen i mere end to minutter ad gangen? Har du hele tiden noget, du skal nå? Krav der skal tilfredsstilles? Sådan er vi mange, der har det, og det er en pestilens for hjernen, fordi den aldrig får ro til at genoplade ordentligt.


Moderne mennesker er under beskydning døgnet rundt fra alle retninger. Fra chefen, fra ungerne der kræver is, fra konen, der forlanger blomster, fra skolen, fra genboen, der klager over at din kat har skidt i sandkassen. Alle vil have din opmærksomhed og ofte på en gang.Kan du lide hvad du læser? Tilmeld dig Stressfars

nyhedsbrev her og få automatisk besked, når der er nyt om dine

favoritemner. Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.Smartphonen er en af de værste syndere. Denne afhængighedsskabende dims fra helvede, der råber på dig døgnet rundt. Smartphonen er en åben port til alverdens information og giver fri adgang til dopamin-fix dagen lang.


Ifølge læge og forfatter Imran Rashid bliver vores hjerner bombarderet med impulser og information i en grad, så digitalt informationsoverload i nær fremtid vil true vores helbred på linje med rygning, stress og alkohol. Det har han skrevet bogen "SLUK - kunsten at leve i en digital verden" om, som jeg vil dykke dybere ned i i en kommende artikel.


Men nu til aktiviteterne.8 aktiviteter, der får din hjerne ned i gear:


Det er forbløffende afslappende men ikke særlig matcho. Foto: Annet Krogsdam.


1. Læg en ansigtsmaske

Hvis du ikke er bange for at ligne et fjols, så er ansigtsmasker en glimrende måde at slappe af på. Du kan eventuelt bruge dine børn som undskylding, hvis du er mand. De vil elske det. Især hvis de må tage et billede af dig og lægge det på Facebook. Det er simpelthen ikke muligt at lave andet, mens den klæbrige masse, der er smurt ud over dit ansigt, størkner. Der findes et hav af forskellige typer og mange af dem kan købes i små pakker med en enkelt behandling. De er kun et klik væk. Masker af chokolade. Masker af mudder. Dybderensende Peel-Off ansigtsmasker med rensende naturligt kul. Masker med beriget saft fra appelsiner og hyaluronsyre. Du får baby-hud igen, lover producenterne: Naturligt ler sørger for at huden lindres og blødgøres. Renser huden og absorberer olie og urenheder. Masken fugter intenst, og poser under øjnene synes mindre. Hvad venter du på?


Hr. Niklas Press, forfatter til min yndlingsdigtsamling "TÆNDT: Sex, kærlighed og andre fusere." Foto: Søren Rønholt.


2. Læs poesi

Jeg er normalt til krimier og spændingslitteratur. Gerne med en seriemorder, der er tynget af barndomstraumer og hævner sig ved at save benene af tilfældige ofre som voksen. Problemet er, at den slags historier ikke får min puls ned. Tværtimod. Da jeg var sygemeldt med stress for nogle år siden gik jeg derfor på jagt efter litteratur, jeg kunne læse uden at min puls gik amok. Det er overraskende svært at finde en bog, man gider at læse til ende men samtidig ikke er så spændende, at man får hjertestop. ”Kongens Fald” af Johannes V. Jensen og ”Hvad jeg taler om, når jeg taler om at løbe” af den japanske forfatter Haruki Murakami er glimrende bud på den slags bøger. ”Kongens Fald” er af Politikens og Berlingskes læsere i 1999 kåret til den bedste roman i det 20. århundrede, og det er en sproglig perle langt over spændingslitteratur-niveau. Murakamis bøger er også velskrevne og tilmed underholdende. Og så til digtene. For nylig udgav min gode ven Niklas Press sin debutdigtsamling ”TÆNDT: Sex, kærlighed og andre fusere”, og den skulle jeg selvfølgelig læse, selvom digte aldrig har sagt mig særlig meget. Niklas er en blændende skribent, der har noget på hjerte, og det er overraskende beroligende at sidde og bladre i en bog, hvor man ikke skal nå noget, men bare være, mens man læser. Et godt digt for mig er et digt, der siger mig noget på et eller andet plan. Får nogle følelser frem, og det gør flere af Niklas´ digte faktisk. Især digtet ”Knust” kan jeg relatere mig til. Når man er gået på røven med stress føles det sært opmuntrende. Det lyder det sådan her:


Knust


Bliver en kostbar vase knust

har japanerne tradition

for at klinke

den med lim

iblandet guldstøv.

Ikke alene sætter det stumperne

sammen, det gør også

revnerne

hvor den har været slået

i stykker

til den mest værdifulde