Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Stress-venlig kost: Her er ernæringsekspertens bedste råd

Opdateret: 9. jun.

Stress påvirker vores biokemi, og derfor er kost en vigtig faktor, når det handler om mental trivsel. Stressfar.dk har talt med en af Danmarks førende ernæringseksperter, Umahro Cadogan, om ernæring og stress.


Stress og kost hænger sammen

Er der en sammenhæng mellem kost og stress?

”Stress er ikke kun noget, der sker i hovedet. Det påvirker vores biokemi, så der er til dels en sammenhæng. Du kan ikke spise dig fra stress, og du kan omvendt heller ikke spise fødevarer, der giver stress. Men kosten kan bidrage til, at stressen undgår at blive et problem. Kosten er et skridt på vejen til et bedre fysisk og mentalt helbred og en vigtig faktor,” forklarer Umahro Cadogan og uddyber:


”Visse næringsstoffer gør, at der skal mere til, før kroppen går i stressberedskab. Stressresponsen aktiveres ikke så voldsomt.”


Mand spiser grønkål
Grøntsager som grønkål er sundt ifølge ernæringsekspert Umahru Cadogan, men jeg er ikke vild med det, må jeg indrømme. Foto: Alice Bonnichsen.

Kan man spise usundt og være mentalt sund?

”Kost er en faktor i forhold til stress, men ikke så vigtig som fx miljø, adfærd eller andre forhold. Hvis du spiser meget usundt, men i øvrigt har et sundt mentalt liv, er glad og tilfreds og passer på dig selv, så er det ikke sikkert, at du bliver stresset. Men nogle gange er kosten den faktor, der gør hele forskellen.”


Spis efter T-tallerken modellen

Hvis man ikke spiser sundt men gerne vil ændre sin kost, så er T-tallerkenen et godt sted at starte, forklarer Umahro Cadogan. T-tallerkenen er en model for, hvordan kosten sammensættes. Forestil dig en tallerken med et stort T i midten. T`et deler tallerkenen op i en halvmåneformet "ost" øverst og to kvarte "oste" nederst. Overordnet handler det om at få de rigtige, næringsstoffer i den rigtige mængde.


”Spis to fjerdedele grøntsager, bær eller frugter til hvert måltid, en fjerdedel kartofler, fuldkorn, pasta, brød og lignende og en fjerdedel fjerkræ, skaldyr, fed fisk, æg eller magert kød. Det vil sende dig på rette vej.”


Udover et solidt grundmåltid tre gange om dagen kan man med fordel supplere med et dagligt tilskud af vitaminer og mineraler, råder Umahro Cadogan.

”En kraftig multivitaminpille, ekstra C-vitamin, magnesium, B-vitamin og fiskeolie, hvis ikke man får fisk hver dag. Derudover et tilskud af mælkesyrebakterier til fordøjelsen.”


Principperne er de samme uanset om man er mand eller kvinde. Eneste forskel er, at mænd vejer mere og skal have lidt større mængder.


Hvor hurtigt virker det at spise sundt?

”Du vil kunne mærke en effekt hurtigt, men det vil tage tid at opnå fuld virkning.”

Overordnet lyder Umahro Cadogans anbefaling, at man skal spise sundt og varieret af den simple grund, at sund og varieret kost med masser af frugt og grønt gør, at man bliver mere mentalt robust og håndterer stress bedre.


Undgå stress med et stabilt blodsukker

Derudover anbefaler han at spise regelmæssige måltider, fordi det er med til at holde blodsukkeret stabilt. ”Det system, der regulerer blodsukkeret, er det samme system, der aktiverer stressresponsen. Hvis det i forvejen er overbelastet, kan det forværre tilstanden.”


Ud over at være ekspert i sundhed og ernæring kan Umahro Cadogan også skrive underviser, foredragsholder og forfatter på cv`et. Han er bl.a. medforfatter til bogen ”Rigtige mænd går også i sort,” som er skrevet i samarbejde med erhvervspsykolog Majken Matzau.


Umahros tre bedste kostråd mod stress:

1) T-tallerken. Morgen, middag, aften.

2) Hold igen med stimulanser, sukker koffein.

3) Suppler med kosttilskud i form af vitaminer og mineraler. Gerne en kraftig multivitaminpille, B-vitaminer og magnesium. Derudover et tilskud mælkesyrebakterier.


Læs også:


Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev og få automatisk besked, når der er nyt. Kan du lide hvad du læser? Del, kommenter eller like på Facebook eller LinkedIn.

1.224 visninger0 kommentarer

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page