Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

9 enkle tips til stresshåndtering: Få mindre stress og mere ro i hovedet

Opdateret: 9. jun.

Når stresstankerne svirrer rundt i hovedet mister man overblikket, og energien fosser ud. Her er ni tips til stresshåndtering, der skaber mere plads i hovedet her og nu og sænker dine stress symptomer.


1. Sæt ambitionsniveauet ned

Den her er vigtig, og jeg kæmper stadig selv med at lære det. Er du typen, der konstant presser dig selv? Du vil gerne være perfekt og yde dit bedste hver gang? Også selvom du er mentalt udkørt, og det ikke er nødvendigt? Drop det. Ingen er perfekte. Godt nok er godt nok.


2. Lær meditation

Når stressen bruser i årerne, har vi en dybtliggende tendens til at kæmpe imod de ubehagelige tanker og følelser. Det gør bare alting endnu værre. Når du mediterer, lærer du at være rolig sammen med dig selv, uanset hvordan du har det.


Hjernen er forbundet i netværk, og når du møder dig selv roligt og venligt under pres bliver det med tiden naturligt for hjernen at være rolig selv i stormvejr.


Mediterende mand
Meditation er en måde at skabe ro i sindet på. Det virker især over tid, fordi et roligt møde med dig selv er med til at omprogrammere din hjerne. Du træner ro fremfor stress. Foto: Alive Bonnichsen.

3. Skriv dagbog

Få tankerne ud af hovedet. Jeg skrev 400 dagbogssider, mens jeg var mest stresset. Det er en lettelse bare at få det ud. En diktafon er også en mulighed.


4. Lav en huskeliste

På samme måde som dagbøger hjælper huskelister til at tømme hjernen. Det kan især være godt før sengetid, viser forskning. Så sover du bedre.


5. Skab afklaring

Ryd hængepartier af vejen. Usikkerhed, konflikter og dårlig samvittighed æder din energi. Få lavet ting færdige. Også selvom det ikke bliver helt så godt, som du kunne ønske.


6. Lær at sige nej

At sige ja til ting, man dybest set ikke har lyst til, trækker store veksler på energien og skaber stress. Hvis du siger ja til noget, der ikke er dit behov, så gør det, fordi du har lyst til at glæde andre, og ikke fordi nogen mener, at du bør.


7. Lav klare aftaler

At lave klare aftaler om noget er med til at skabe tryghed og ro. Fx aftaler om arbejdsopgaver og ansvar, når du skal tilbage til job efter en sygemelding.


8. Tal med nogen

En psykolog. En god ven. Hvem som helst, der kan finde ud af at lytte interesseret.


9. Skift perspektiv

Tænk, at det ikke er verdens undergang, hvis det ikke lige går som du vil. Husk, at alting kun er midlertidigt. Du er ikke alene. Der er andre, der har det meget værre. At ændre perspektivet kan være uhyre effektivt.


Hvad gør du? Skriv til Stressfar og del dine tips.


Husk at tilmelde dig Stressfars nyhedsbrev, hvis du ikke allerede har gjort det.


Læs mere om mentale strategier til stresshåndtering her:


Rigtige mænd går også i sort.

Majken Matzau og Umahro Cadogan. Peoples Press.


Stress eller ikke stress.

Bjarne Toftegård. Forlaget Go’ bog.


Hvordan man overvinder sig selv – og yder sit bedste.

Torben Hanson. Gyldendal.

Fra overlevelse til overskud. Lær at stortrives og bliv langtidsfrisk.

Henrik Krogh. Lindhardt & Ringhof.


Læs også:




Tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev, hvis du ikke allerede har gjort det og få besked direkte i din indbakke, når der er nyt.

345 visninger0 kommentarer

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page