top of page

Stresset? Sådan får du ro i hovedet

Når stresstankerne svirrer rundt i hovedet mister man overblikket, og energien fosser ud. Her er ni ting du kan gøre for at skabe mere plads i hovedet.


1. Sæt ambitionsniveauet ned

Den her er vigtig, og jeg kæmper stadig selv med at lære det. Er du typen, der konstant presser dig selv? Du vil gerne være perfekt og yde dit bedste hver gang? Også selvom du er mentalt udkørt, og det ikke er nødvendigt? Drop det. Ingen er perfekte. Godt nok er godt nok.


2. Lær at meditere

Når stressen bruser i årerne, har vi en dybtliggende tendens til at kæmpe imod de ubehagelige tanker og følelser. Det gør bare alting endnu værre. Når du mediterer, lærer du at være rolig sammen med dig selv, uanset hvordan du har det. Hjernen er forbundet i netværk, og når du møder dig selv roligt og venligt under pres bliver det med tiden naturligt for hjernen at være rolig selv i stormvejr.


Meditation er en måde at skabe ro i sindet på. Det virker især over tid, fordi et roligt møde med dig selv er med til at omprogrammere din hjerne. Du træner ro fremfor stress. Foto: Alive Bonnichsen.


3. Skriv dagbog

Få tankerne ud af hovedet. Jeg skrev 400 dagbogssider, mens jeg var mest stresset. Det er en lettelse bare at få det ud. En diktafon er også en mulighed.


4. Lav en huskeliste

På samme måde som dagbøger hjælper huskelister til at tømme hjernen. Det kan især være godt før sengetid, viser forskning. Så sover du bedre.


5. Skab afklaring

Ryd hængepartier af vejen. Usikkerhed, konflikter og dårlig samvittighed æder din energi. Få lavet ting færdige. Også selvom det ikke bliver helt så godt, som du kunne ønske.


6. Lær at sige nej

At sige ja til ting, man dybest set ikke har lyst til, trækker store veksler på energien og skaber stress. Hvis du siger ja til noget, der ikke er dit behov, så gør det, fordi du har lyst til at glæde andre, og ikke fordi nogen mener, at du bør.


7. Lav klare aftaler

At lave klare aftaler om noget er med til at skabe tryghed og ro. Fx aftaler om arbejdsopgaver og ansvar, når du skal tilbage til job efter en sygemelding.


8. Tal med nogen

En psykolog. En god ven. Hvem som helst, der kan finde ud af at lytte interesseret.


9. Skift perspektiv

Tænk, at det ikke er verdens undergang, hvis det ikke lige går som du vil. Husk, at alting kun er midlertidigt. Du er ikke alene. Der er andre, der har det meget værre. At ændre perspektivet kan være uhyre effektivt.


Hvad gør du? Skriv til Stressfar og del dine tips.

Husk at tilmelde dig Stressfars nyhedsbrev, hvis du ikke allerede har gjort det.


Læs mere om mentale strategier her:


Rigtige mænd går også i sort.

Majken Matzau og Umahro Cadogan. Peoples Press.

Stress eller ikke stress.

Bjarne Toftegård. Forlaget Go’ bog.

Hvordan man overvinder sig selv – og yder sit bedste.

Torben Hanson. Gyldendal.

Fra overlevelse til overskud. Lær at stortrives og bliv langtidsfrisk.

Henrik Krogh. Lindhardt & Ringhof.

197 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
Kim-selsø.png

Søger du hjælp eller ønsker du at modtage flere nyheder?

Søger du hjælp så er du velkommen til at kontakte mig. 

Jeg kommer gerne med inputs og anbefalinger og viser dig, hvilke guides du kan læse. Medlemmer kan desuden modtage mere målrettet rådgivning. Det er gratis

Du kan også tilmelde dig mit nyhedsbrev og blive opdateret når der udgives nye blog-indlæg. 

bottom of page