Støt på 10er Sygemeldt med stress: 8 råd til at takle chefen
top of page
  • Kim Selsø

Sygemeldt med stress: 8 råd til at takle chefen

Opdateret: 3. okt. 2023

Her er mine 8 personlige og helt uvidenskabelige råd til, hvordan du håndterer stress i forhold til din arbejdsgiver, når du går i sort. Og hvad du gør, hvis chefen er ligeglad.


1) Udvis rettidig omhu

Det bedste er, hvis du kan tage problemerne i opløbet, og det kan du, hvis du har en chef, du har tillid til. Bed om et møde. Tag eventuelt tillidsmanden med, hvis det er mere trygt. Fortæl at du ikke har det godt, og at arbejdet stresser dig. Vær ærlig. Hvis det er muligt, så aftal, at du melder dig syg i en periode, til du har det bedre. På den måde kan I sammen komme en langvarig sygemelding i forkøbet, spare dig for store personlige konsekvenser og arbejdspladsen for penge. Tag altid din læge med på råd.


2) Gå i dialog og vær åben

Hvis du ikke har haft mulighed for at være på forkant, så kontakt din chef og informer om situationen så hurtigt som muligt efter at du har meldt dig syg. Hvis du kan overskue det, så kontakt også din tillidsmand, fagforening eller evt. a-kassen og forhør dig om mulighederne for hjælp. Fx har mange arbejdsgivere en sundhedsforsikring med adgang til psykologhjælp. Nogle a-kasser tilbyder stresscoaching. Det fandt jeg personligt først ud af langt inde i sygemeldingen.


3) Vær tålmodig

Indstil dig fra begyndelsen på, at du ikke længere har magten over situationen og på, at det kan tage lang tid at blive helt rask. I værste fald over et år. Det vanskelige ved stress er, at det er næsten umuligt at forudsige, hvor lang tid det vil tage at komme op igen. Der er ikke noget entydigt svar på det spørgsmål. Nogle læger vurderer, at helbredelsen tager halvdelen af den tid, du har været stresset. Hvis du har opbygget din stress gennem tre år, skal du altså regne med, at det vil tage halvandet år at få kroppen tilbage til normal igen.


Er det her din chef? Så tag benene på nakken.


Forskning fra det svenske Karolinska Institut viser, at det tager op til fire gange så lang tid for nervesystemet at finde tilbage i balance som den tid, spidsbelastningen har varet. Pak den dårlige samvittighed væk. Du kan intet gøre for at fremskynde helingen ud over at slappe af. Jag ikke efter løsninger på nettet (som jeg gjorde).


4) Skab klarhed over jobbet

Når du har været sygemeldt et stykke tid indkaldes du til en lovpligtig fraværssamtale også kaldet en omsorgssamtale. Forbered dig på samtalen ved at tænke over, hvad det er ved jobbet, der stresser dig. Når du er klar til det, så tag en dialog med chefen om, hvordan I justerer jobbet fremover, så du kan løse opgaverne uden at gå ned på det. Det giver ro i sindet at vide, at der er styr på tingene, når du en dag skal tilbage. Så kan du koncentrere dig om at blive rask. Hvis du ikke er klar til snakken ved den første samtale, så gør det næste gang.


5) Begynd ikke job for tidligt

Lad være med at lade dig presse til at vende tilbage for tidligt. En for tidlig start kan betyde, at du ender tilbage i et nyt kollaps og risikerer at forlænge sygemeldingen i månedsvis. Anden gang er det væsentlig sværere at komme tilbage. Nogle er klar til så småt at begynde på job igen efter tre måneder. Andre er ikke klar efter tre år.


Du skal ikke forvente at være 100 procent på toppen, når du begynder i jobbet igen. Den første tid i jobbet er en del af genoptræningen og efterveerne efter et stresskollaps kan sagtens tage halve og hele år. En tommelfingerregel er, at du har energi og lyst til at begynde at arbejde igen. Pas på ikke at forveksle lyst med pligtfølelse. Når du begynder at arbejde igen, kan du opleve symptomer, fx angst eller svimmelhed. Det er normalt, og det tager tid, før det forsvinder.


6) Lav en realistisk plan

Når du er klar til det, så sæt dig med chefen og lav en plan for, hvordan du skal vende tilbage til arbejdet. Det er vigtigt, at det er en plan, du er tryg ved. Når man har været væk længe med stress er man blottet for selvtillid og meget sårbar. Du skal regne med at trappe langsomt op i både tid og sværhedsgrad. Begynd fx med 3 timer tre gange om ugen med rutineopgaver. Trap langsomt op, så du er tilbage i et normalt job på fuld tid efter fire måneder. Forbered dig på at være meget træt i hovedet i den periode og sørg for at tage små pauser over dagen og få din nattesøvn. Vær klar til at justere arbejdstiden ned, hvis du mærker, at det er for meget. Tal løbende med din chef. Så er du godt på vej.


7) Gå aldrig tilbage til en fuser

Vejen tilbage er langt nemmere, hvis du har en chef, du har tillid til, og jeg kan ligeså godt være ærlig. Nogle chefer er ikke gode. I så fald har du et problem, for så har du per definition ikke tillid til den person, der skal hjælpe dig tilbage i jobbet. Det er ikke godt. Problemet er, at du ikke kan gøre en pind ved det. I den situation må du tænke på dine egne interesser. Hvis du oplever at din chef er ligeglad med at løse problemerne i dit job og ikke vil gå i dialog, så har jeg to råd til dig. For det første: Få fat i en kvalificeret støtteperson via fagforening eller a-kasse eller betal for en stresscoach selv. Det lønner sig i sidste ende. Du har brug for en ven, der har viden om stress, prognose, regler osv.


Du kan finde en certificeret stresscoach på nettet. Her er nogle forslag:



Mit andet råd er, at du ikke vender tilbage til jobbet, hvis du ikke kan med chefen. Det vil aldrig gå godt. En lang sygemelding og en fyring er bedre end et nyt kollaps. Bare husk at få opbakning fra din læge. At sige op selv er en efter min mening urimelig og dårlig løsning, da du så ender med at stå med hele ansvaret for din situation alene, mens din arbejdsgiver bare kan gå ud og ansætte en ny.


8) Søg væk hurtigst muligt

Du må ikke søge job, når du er sygemeldt, men det er ikke forbudt at kigge sig omkring og tale med sit netværk. Vent dog med at gøre det, til du er klar. Hav is i maven.


Har du været til fraværssamtaler som stressramt? Hvordan forløb dine samtaler, og har du nogle råd, du vil give videre?


Læs også:





Hvis du syntes, at artiklen var interessant, så tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev. Du er også velkommen til at dele eller like på Facebook eller Linkedin. Du kan også sende mig en mail på ks@stressfar.dk.

2.666 visninger0 kommentarer
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page