Støt på 10er
top of page
  • Kim Selsø

Her er de fysiske symptomer på stress, du skal holde øje med

Opdateret: 12. sep. 2023

Fysiske stress-symptomer viser sig på mange forskellige måder – og med varierende intensitet alt efter, hvor hårdt du er ramt.


Den helt store udfordring er at skelne stress-symptomerne fra sygdomme med lignende symptomer. Dr. Google, internettets svar på et medicinsk leksikon, er fyldt til bristepunktet med information om alverdens sygdomme og symptomer, men uden en vis lægefaglig indsigt kan man nemt fare vild.


Mange af symptomerne lapper nemlig over hinanden, og det er grunden til, at lægen ikke altid tænker på stress som det første, når du henvender dig.


Svimmelhed og stress

Et eksempel på et almindeligt fysisk stress-symptom er svimmelhed. Problemet med svimmelhed er, at det også er et hyppigt symptom ved en række sygdomme, som ikke har noget med stress at gøre.


I den godartede ende af skalaen kan svimmelhed fx skyldes virus på balancenerven, øresten, problemer med synet, nakkespændinger eller lav blodprocent mv. I den mere alvorlige afdeling finder man hjerteproblemer, multipel sklerose, hjernetumor eller en apopleksi.

Ofte vil lægen for en sikkerheds skyld vælge at sende dig til videre udredning hos en specialist, fx en ørelæge eller en specialafdeling på sygehuset. Før en endelig stressdiagnose kan stilles, er man nødt til at udelukke alvorlig sygdom.


Typisk vil lægen spørge ind til andre symptomer, der kan hjælpe ham eller hende med at identificere problemet, og til, hvordan symptomerne begyndte.


Mine fysiske symptomer på stress var:

Voldsom træthed i hovedet.

Konstant svimmelhed (søsygefornemmelse).

Hjertebanken, høj puls.

Tågesyn, synsproblemer.

Trykken for øret.

Trykken og smerter i brystet.

Spændinger i kroppen, især skuldre, ansigt, overkrop.

Uro og summen i kroppen.

Uro i solar plexus.

Dårlig nattesøvn.

Syns-forstyrrelser, tågesyn.

Kraftig sveden under mentalt pres.

Lydfølsom.


Fysiske stress-symptomer som fx synsforstyrrelser kommer, når kroppen lukker ned. Den kan ikke mere, og når du ikke vil høre må du føle. Foto: Mig selv.


Andre har også oplevet:

Hovedpine eller uforklarlige smerter.

Forhøjet blodtryk.

Mave-tarm-problemer.

Forværring af kronisk sygdom, fx eksem.

Lysfølsom.


Trætheden og søvnproblemerne mærkede jeg allerede måneder før, det egentlige nedbrud kom. Senere stødte resten af "pakken" med fysiske symptomer til. De psykiske og adfærdsmæssige symptomer kom sidst.


Læs også:

Hvis du syntes, at artiklen var interessant så tilmeld dig Stressfars nyhedsbrev. Du er også velkommen til at dele eller like på Facebook eller Linkedin.

7.920 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
Kim Selsø med hænderne i siden

Tilmeld nyhedsbrev

- og få en gratis e-bog med 3 træningsprogrammer

Træn klogt med stress e-bog
bottom of page